Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Η Κ.Λ.Α. προβάλλει τον «Γερμανό Γιατρό»

Οι χειμερινές προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης στο Δημοτικό Θέατρο συνεχίζονται την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη 14 & 2 Δεκεμβρίου με την Αργεντίνικη ταινία “Ο Γερμανός Γιατρός”. Πρόκειται για μια ιστορία ενηλικίωσης, μελέτη της γοητείας του κακού και καίρια ιστορική καταγραφή, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.
Ιστορία ενηλικίωσης, μελέτη της γοητείας του κακού και καίρια ιστορική καταγραφή συνδυάζονται σε ένα χαμηλότονο, καλοζυγισμένο ψυχολογικό θρίλερ βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

Δέκα βραβεία της Αργεντίνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου και συμμετοχή στο τμήμα “Ένα Κάποιο Βλέμμα” του Φεστιβάλ Κανών.
Παταγονία, 1960. Ενας Γερμανός γιατρός γνωρίζει μια οικογένεια από την Αργεντινή και την ακολουθεί στο νέο της ξεκίνημα: η Εύα, ο Ένζο και τα τρία παιδιά τους ανοίγουν ένα παραλίμνιο ξενώνα. Αυτή η στερεοτυπική οικογένεια θα ξυπνήσει τις εμμονές του γιατρού με την αγνότητα και την τελειότητα, ειδικά η Λίλιθ, το 12χρονο κοριτσάκι που είναι ακόμα πολύ μικροκαμωμένο για την ηλικία του. Ολα τα μέλη της οικογένειας θα γοητευτούν από τον κομψό, χαρισματικό φιλοξενούμενο, μέχρι να συνειδητοποιήσουν την πραγματική του ταυτότητα: ζουν μαζί μ’ έναν από τους μεγαλύτερους εγκληματίες στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον Γιόζεφ Μένγκελε.
Η Λουτσία Πουένζο, κόρη του Αργεντινού σκηνοθέτη Λουίς Πουένζο, έχει γράψει μέχρι σήμερα πέντε βιβλία και σκηνοθετήσει τρεις ταινίες, η πρώτη από τις οποίες (το εξαιρετικό ΧΧΥ) κέρδισε το 2007 το βραβείο της εβδομάδας κριτικής στις Κάννες. Στο «Wakolda», βασισμένη σε ένα δικό της βιβλίο, αφηγείται ένα εν δυνάμει αληθινό στιγμιότυπο από την ζωή του Μένγκελε, όταν στην δεκαετία του 60, κυνηγημένος για τα εγκλήματα που διέπραξε ως μέλος των ναζί, κρύβεται στην επαρχία της Αργεντινής.
Ιστορία ενηλικίωσης, μελέτη της γοητείας του κακού και καίρια ιστορική καταγραφή συνδυάζονται σε ένα χαμηλότονο, καλοζυγισμένο ψυχολογικό θρίλερ βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Δέκα βραβεία της Αργεντίνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου και συμμετοχή στο τμήμα “Ένα Κάποιο Βλέμμα” του Φεστιβάλ Κανών.

περίληψη

Το σκοτεινό πολυβραβευμένο θρίλερ από την Αργεντινή περιγράφει, με γλαφυρό τρόπο, γεγονότα από τη ζωή του Γιόσεφ Μέγκελε, 20 χρόνια μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της ταινίας και βαθύς προβληματισμός της ίδιας της σκηνοθέτιδας και σεναριογράφου είναι η φιλικά προσκείμενη διάθεση πολλών περιοχών της Λατινικής Αμερικής προς τους Ναζί. Η πολιτική μεταφέρεται και σε ποιο προσωπικό επίπεδο και αυτό είναι ίσως και το όπλο της συγκεκριμένης ταινίας. Ο Μένγκελε σε αντίθεση με όσα γνωρίζουμε γι’ αυτόν, δεν εμφανίζεται σαν το στερεοτυπικό κακό που γνωρίζουμε μέσα από τον κινηματογράφο.

Trailer
Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ της ταινίας στο youtube στη διεύθυνση:

ινφο

Προβολή ταινίας Δευτέρα 1 και Τρίτη 2 Δεκεμβρίου
Ο Γερμανός Γιατρός (Wakolda)
Σκηνοθεσία: Λουτσία Πουένζο
Πρωταγωνιστούν: Νατάλια Ορέιρο, Ντιέγκο Περέτι, Άλεξ Μπρέντεμιλ
Αργεντινή, 2013, Διάρκεια: 93 λεπτά