Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών σήμερα και σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύει το ιατρικό περιοδικό Lancet, τη σωματική ή σεξουαλική βία από το σύντροφό της έχει βιώσει μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως, επισημαίνοντας στο αφιέρωμά του στο φαινόμενο ότι οι έως τώρα προσπάθειες για τον περιορισμό της βίας κατά των γυναικών αποδεικνύονται ανεπαρκείς.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με την Ένωση Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ)-Παράρτημα Αλεξανδρούπολης, διοργανώνει σήμερα Τρίτη 25 Νοεμβρίου, στις 7:00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Έβρου, ομιλία με θέμα:
«Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών μέσα από τη συνεργασία και τη δικτύωση σε τοπικό επίπεδο. Η εμπειρία 1 χρόνου λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα μιλήσουν: ο Δημήτρης Στεφανίδης, Κοινωνιολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας, ο Παύλος Παυλίδης, Επίκουρος Καθηγητής & Διευθυντής του Εργαστηρίου των Ιατροδικαστικών Επιστημών του Δ.Π.Θ., η Ζωή Σιδηροπούλου, Δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, η Ειρήνη Μαυρουδή, Αστυνόμος Β΄ της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης, καθώς και η Παναγιώτα Παρδαλίδου-Δουλάμη, Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ) – Παράρτημα Αλεξανδρούπολης. Τον συντονισμό της ομιλίας θα κάνει ο Δημήτρης Κολιός, Δημοσιογράφος – Διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Maximum FM 93.6.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο καλεί όλους τους πολίτες και τους φορείς της πόλης να συμμετέχουν στην παραπάνω εκδήλωση με στόχο την ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου, ώστε να φωτίσουμε τις πτυχές του κοινωνικού αυτού φαινομένου. Η παρουσία σας θα συμβάλλει στην ανταλλαγή απόψεων γύρω από την αναγκαιότητα συνεργασίας των τοπικών φορέων, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας, σε θέματα έμφυλης βίας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο του Συμβουλευτικού Κέντρου, Β΄ ΚΑΠΗ (1ος όροφος), Καρτάλη 2 και στο τηλέφωνο 2551025629.

Θύμα βίας από το σύντροφό της 1 στις 3 γυναίκες

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 7% των γυναικών της Γης αναμένεται, κάποια στιγμή στη ζωή τους, να πέσουν θύμα σεξουαλικής επίθεσης από κάποιον άνδρα, που δεν είναι σύντροφός τους.
Οι μελέτες του περιοδικού επισημαίνουν ότι, παρά την αυξανόμενη διεθνή προσοχή στο ζήτημα, τα επίπεδα της βίας κατά των γυναικών παραμένουν απαράδεκτα υψηλά, περιλαμβάνοντας, βιασμούς, ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων, γάμους και πορνεία με το ζόρι κ.α., γεγονότα που έχουν σοβαρές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία εκατομμυρίων γυναικών κάθε ηλικίας. Οι πολεμικές και εμφύλιες συγκρούσεις, καθώς και οι ανθρωπιστικές κρίσεις, επιτείνουν το πρόβλημα.
Σε 100 έως 140 εκατομμύρια εκτιμώνται τα κορίτσια και οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υποχρεωτικό ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων και κάθε χρόνο, μόνο στην Αφρική, πάνω από τρία εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν να έχουν την ίδια τύχη.Γύρω στα 70 εκατομμύρια κορίτσια στον πλανήτη έχουν παντρευτεί προτού γίνουν 18 ετών, συχνά παρά τη θέλησή τους.
Ακόμη και σε πιο ανεπτυγμένες και προοδευτικές χώρες, οι γυναίκες δεν παύουν να βιώνουν τη διάκριση και τη βία. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σάρλοτ Γουάτς της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, καταγγέλλουν ότι η διεθνής κοινότητα και οι κυβερνήσεις δεν κάνουν αρκετά για να εμποδίσουν αυτή την κατάσταση.

Γ.Π.