Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

5 εκ. ευρώ από τον ΤΑΡ για τους δήμους της ΑΜΘ

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου
Έργα και παρεμβάσεις ύψους 5 εκ. ευρώ, ως κοινωνική αντιπαροχή προς τους δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανακοίνωσε πως θα εξασφαλίσει η εταιρεία κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ. Το θέμα έφερε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ ο πρόεδρός της και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει πως το θέμα των αντισταθμιστικών οφελών είναι διαφορετικό από την «κοινωνική αντιπαροχή», ενώ σημείωσε πως το ποσό των 5 εκ. ευρώ δεν συνάδει με την έκταση που το έργο θα καταλάβει στην ΑΜΘ.
Παράλληλα, στη συνεδρίαση συμφωνήθηκε ότι οι δήμοι θα πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει στην εκπόνηση αναλυτικών εκθέσεων, στις οποίες θα καταγράφονται κοστολογημένα τα εκτιμώμενα προβλήματα και το ύψος των βλαβών, που θα υποστεί κάθε δήμος της Περιφέρειάς μας από την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ.
Ο κ. Λαμπάκης, ανακοίνωσε στους συναδέλφους του ότι το ύψος της κοινωνικής αντιπαροχής, που προτίθεται να προσφέρει η εταιρία συνολικά στους δήμους που εμπλέκονται στον αγωγό, είναι 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ προορίζονται για έργα και παρεμβάσεις στους δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ο κ. Λαμπάκης διευκρίνισε αρχικά ότι η κοινωνική αντιπαροχή δεν σχετίζεται με τα αντισταθμιστικά οφέλη, που σκοπεύουν να διεκδικήσουν οι δήμοι και θα ανέρχονται ασφαλώς σε σαφώς υψηλότερα μεγέθη. «Η κοινωνική αυτή παρέμβαση της εταιρίας δεν είναι υποχρέωσή της, είναι δικαίωμά της», εξήγησε, «ενώ τα αντισταθμιστικά είναι υποχρέωσή της, που μπορεί να προκύψουν μέχρι και με δικαστικές αποφάσεις». Παράλληλα, τόνισε ότι τα ποσά που θα αναλογούν σε κάθε δήμο από την κοινωνική αντιπαροχή του ΤΑΡ δε θα καταβληθούν σε χρήμα, αλλά θα μεταφραστούν σε έργα, τα οποία θα υλοποιηθούν υπό την επίβλεψη της εταιρίας.
Επιπλέον, ο κ. Λαμπάκης έθεσε υπόψιν των δημάρχων ότι το ποσό των 5 εκατ. ευρώ που διατίθεται ως κοινωνική αντιπαροχή για την Περιφέρειά μας, είναι αναντίστοιχο με την απόσταση που θα διανύσει ο αγωγός κατά μήκος αυτής. Για την ακρίβεια, τη στιγμή που στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα κατασκευαστεί αγωγός μήκους 224 χμ.-ήτοι πάνω από 40% επί του συνόλου της χώρας, το ποσοστό της κοινωνικής αντιπαροχής του που προορίζεται για την περιοχή μας είναι μόλις 33%. Σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη, για να αποκατασταθεί αυτή η αναντιστοιχία, πρέπει το επίμαχο ποσό να αυξηθεί κατά σχεδόν 2 εκατ. ευρώ για την περιφέρειά μας και αυτό θα είναι σημείο διεκδίκησης προς την εταιρία, όπως προανήγγειλε.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ