Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Συνέντευξη τύπου ΑΝΑΣΑ: «Μακρύ χέρι της κυβέρνησης ο κ. Λαμπάκης»

Τι ειπώθηκε για επένδυση LNG, διεκδικήσεις ΤΑΙΠΕΔ, αξιοποίηση αποθηκών ΚΥΔΕΠ, διαχείριση απορριμμάτων

Της Κικής Ηπειρώτου

Ως «μακρύ χέρι της κυβέρνησης» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΝΑΣΑ» Παύλος Μιχαηλίδης τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, εφ’ όλης της ύλης, που παραχώρησε χθες. Η αφορμή για τη συνέντευξη τύπου ήταν διπλή: από τη μία η συμπλήρωση 3 μηνών από τη συμμετοχή της παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο, κι από την άλλη η ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της, την ερχόμενη Δευτέρα, για το θέμα της επένδυσης LNG, με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες.
Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε μία σειρά ζητημάτων, με τα οποία έχει επισταμένα ασχοληθεί η «ΑΝΑΣΑ» τους τελευταίους μήνες, και τα οποία έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Αρχικά, στάθηκε ιδιαίτερα στην οικονομική και πολιτική συγκυρία και στον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που υποβαθμίζεται διαρκώς. Άλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, το επόμενο διάστημα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες από τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων όλης της χώρας, προκειμένου να εκφράσουν με κοινό τους ψήφισμα την αγωνία και την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης και τα όσα προωθούνται μέσω του προϋπολογισμού του κράτους για το 2015.
«Ο προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους είναι πλεονασματικός και  ισοσκελισμένος, στα επίπεδα του 2008 – τόση αισιοδοξία επικρατεί. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι αυτό παρουσιάζεται έτσι, με τις ‘πλάτες’ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σημείωσε ο επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ», κάνοντας αναφορά στο «καθόλου τυχαίο», όπως τόνισε, γεγονός της πρόσφατης πρωτοβουλίας του κ. Λαμπάκη να ενημερώσει τους δημάρχους της ΑΜΘ για το θέμα των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ.
«Ο κ. Λαμπάκης εναρμονίζεται πλήρως με αυτό που λέει η κυβέρνηση στους δήμους: ‘Βρείτε χρήματα και κάντε υποδομές για τους δήμους σας’. Κι αυτά, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που σήμερα εκπροσωπείται από 2-3 μεγάλους ομίλους που εποφθαλμιούν δρόμους, αεροδρόμια, σε λίγο την καθαριότητα, το νερό, αλλά και το ίδιο το κοινωνικό κράτος». Ο κ. Μιχαηλίδης, που δέχθηκε αρκετή κριτική για τον χαρακτηρισμό «ντίλερ» που απέδωσε στον δήμαρχο, σημείωσε πως «τελικά, δεν είναι ντίλερ, είναι όμως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην περιοχή. Δυστυχώς όμως για τον ίδιο, ο πολιτικός χρόνος τελειώνει. Δεν θα μπορεί για πολύ ακόμη να ξεγελά τον κόσμο».

LNG: «Κάτι φοβάται ο κ. Λαμπάκης»

Μιλώντας για την ημερίδα που θα πραγματοποιήσει η «ΑΝΑΣΑ» την ερχόμενη Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, αναφορικά με τις επιπτώσεις και τα οφέλη της εγκατάστασης πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Μιχαηλίδης διαπίστωσε πως για την εν λόγω επένδυση υπάρχει ένα σοβαρό κενό ενημέρωσης. Αναφέρθηκε στη μεγάλη κινητοποίηση των πολιτών που προκάλεσαν τα σχέδια για δημιουργία αντίστοιχου σταθμού από τη ΔΕΠΑ στην Καβάλα, σημειώνοντας πως οι αντιδράσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να παρουσιαστεί νέα πρόταση από τη ΔΕΠΑ, στην οποία επισημαίνεται πως θα υπάρξουν παράλληλες παρεμβάσεις, ώστε και οι κάτοικοι της περιοχής να απολαύσουν τα οφέλη του φυσικού αερίου. «Στην Καβάλα κέρδισαν κάτι. Στην Αλεξανδρούπολη, αν και παλαιότερα ο δήμαρχος μιλούσε για αντισταθμιστικά οφέλη, τώρα επικρατεί σιωπή. Παράλληλα, εμφανίζεται αρνητικός ως προς την εκδήλωσή μας σαν κάτι να φοβάται. Είναι κοινό μυστικό άλλωστε ότι ενώ ξεσήκωσε -και δικαίως- όλο τον κόσμο κατά του χρυσού, σιωπά και μιλά μόνο για οφέλη, για ένα έργο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Εμείς, με την πρωτοβουλία μας αυτή, δεν θέλουμε να ακυρώσουμε τίποτα. Θέλουμε όμως να καλύψουμε ένα μεγάλο κενό που  υπάρχει στην ενημέρωση γύρω από αυτή την επένδυση».  Ερωτηθείς για το εάν εκλήθη η εταιρεία να συμμετάσχει στην εκδήλωση, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως «δεν θα μπορούσαμε να την καλέσουμε για να είναι στο πάνελ των ομιλητών, θα μπορούσε να κάνει μία δική της εκδήλωση για να ενημερώσει τον κόσμο. Ωστόσο, έχουμε αποστείλει πρόσκληση ώστε να παραστεί εκπρόσωπός της».

ΚΥΔΕΠ, ΤΑΙΠΕΔ, διαχείριση απορριμμάτων

Ως ένα σημαντικό κρίκο που λείπει από την αλληλουχία της ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης χαρακτήρισε ο κ. Μιχαηλίδης την αξιοποίηση των παλιών αποθηκών της ΚΥΔΕΠ και την ανάδειξή εκείνης της περιοχής, που σήμερα ρημάζει και φιλοξενεί άστεγους συμπολίτες μας και τρωκτικά, σε κέντρο συνδυασμένων μεταφορών. Για τον σκοπό αυτό, ο ίδιος επικοινώνησε με τον διευθυντή της ΓΑΙΑΟΣΕ, εκθέτοντάς του τη σημερινή κατάσταση, τις προοπτικές της περιοχής και τις ενδεδειγμένες λύσεις, ώστε να μπορέσει ο δήμος να εκμεταλλευθεί το χώρο. Σημειώνεται ότι στη φάση αυτή, είναι απαραίτητη η διαδικασία της πράξης εφαρμογής και των χώρων πέριξ των αποθηκών που ανήκουν στον ΟΣΕ, έναντι φυσικά μεγάλου χρηματικού αντιτίμου. Στην επικοινωνία του με την ΓΑΙΑΟΣΕ τού επισημάνθηκε ότι είναι δυνατόν να εξεταστεί η δυνατότητα ανταλλαγής της εν λόγω έκτασης με εκτάσεις του δήμου.
Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στην απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του δήμου από το 2012, στην οποία ο δήμαρχος προτείνει τη δημιουργία ξενοδοχείου στην έκταση από το ρέμα Βανικιώτη ως τον ΕΟΤ, ζητώντας να ανακαλέσει την εν λόγω απόφαση.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση του πλάτους του δρόμου δίπλα από το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως για να προχωρήσει η ρυμοτόμηση της έκτασης, θα πρέπει να αποζημιωθεί το ΤΑΙΠΕΔ με 3,5 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, απέκρυψε η δημοτική αρχή και οι υπηρεσιακοί παράγοντες από το δημοτικό συμβούλιο.
Επικληθείς τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ, στην οποία ο κ. Λαμπάκης είναι πρόεδρος και ο κ. Μιχαηλίδης επικεφαλής της αντιπολίτευσης, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Την στιγμή λοιπόν που η δημιουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης, στην οποία θα μεταφέρονται τα σκουπίδια Έβρου και Ροδόπης, μοιάζει να προχωρά, στην Καβάλα υπάρχει στάση αναμονής. Στη συζήτηση του θέματος, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, σημείωσε πως το θέμα κατασκευής ΜΕΑ στην Καβάλα, όπου θα επεξεργάζονται τα απορρίμματα Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, δεν έχει ανοίξει ακόμη, αφού δεν έχει ενημερωθεί ούτε η παράταξη της δημάρχου, ούτε το δημοτικό συμβούλιο, αλλά δεν έχει υπάρξει ούτε απόφαση για την πιθανή χωροθέτησή της.

Για τα απορρίμματα

Για το θέμα αυτό, από τεχνικής πλευράς, μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος της «ΑΝΑΣΑ» , πολιτικός μηχανικός και αντιπρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής Έβρου του ΤΕΕ Θράκης Κυριάκος Αραμπατζής. Όπως σημείωσε, ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων υλοποιήθηκε το 2009, ενώ εκκρεμεί ο νέος σχεδιασμός, αφού τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά. Σε εκείνο το σχεδιασμό, προ κρίσης, οι όγκοι των απορριμμάτων ήταν μεγαλύτεροι απ’ ό,τι είναι σήμερα. Με δεδομένη την κοινοτική οδηγία, ότι τα απορρίμματα θα πρέπει κατά ποσοστό 70% να ανακυκλώνονται, ο κ. Αραμπατζής εξέφρασε την ανησυχία του ότι ίσως τελικώς να μην προωθηθεί η δημιουργία δεύτερης ΜΕΑ στην Καβάλα, εφόσον  υπάρχει και η ρήτρα της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας απορριμμάτων, η οποία εφόσον δεν ικανοποιηθεί, ο διαχειριστής του έργου μπορεί να αυξήσει τις οικονομικές του απαιτήσεις, με ταυτόχρονη επιβάρυνση των δημοτών.

Για τις Φέρες

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος από τις Φέρες Γιάννης Καρυπίδης, αναφέρθηκε σε όλα τα προβλήματα της περιοχής των Φερών, από την ευλογιά και το μείζον θέμα της αποχέτευσης, μέχρι την αγροτική οδοποιία και το σφαγείο των Φερών, για το οποίο τελικώς, παρά τις δηλώσεις Λαμπάκη για ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, τελικώς οδηγηθήκαμε σε δανειοδότηση για την υλοποίησή του. Ο ίδιος παρουσίασε βασικά σημεία του προεκλογικού προγράμματος της παράταξης Πόλη και Πολίτες από το 2010, για την περιοχή των Φερών, επισημαίνοντας πως δεν έχει υλοποιηθεί σχεδόν τίποτε.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ