Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

Δικαιώθηκε ο Ρωμανός, σταμάτησε την απεργία πείνας

φωτο: "Δρομογράφος"
Σταμάτησε την απεργία πείνας μετά από 31 ημέρες ο Νίκος Ρωμανός, έπειτα από την ομόφωνη αποδοχή της τροπολογίας για τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών σε κρατούμενους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποχρεώθηκε σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη τροπολογία μετά το κύμα αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό.
Ο Νίκος Ρωμανός ξεκίνησε σταδιακή σίτιση, υπό την επίβλεψη των ιατρών. Ο δικηγόρος του Φρ. Ραγκούσης δήλωσε ότι "θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη" του κόσμου και ευχαρίστησε όσους "πάλεψαν δίπλα μας".
"Εμείς δεν μιλάμε για νίκες και πανηγυρισμούς", δήλωσε ο δικηγόρος του Νίκου Ρωμανού Φρ. Ραγκούσης, μιλώντας στον ρ/σ "στο Κόκκινο" και τόνισε ότι "ο Ρωμανός δεν θα προδώσει ποτέ την εμπιστοσύνη" του κόσμου που τον στήριξε.
Απηύθυνε ευχαριστία, εκ μέρους και του Νίκου Ρωμανού σε όλους, λέγοντας πως "γνωρίζουμε τους ανθρώπους που πάλεψαν δίπλα μας" και για όσουν αμφισβήτησαν τον αγώνα του και το δίκαιο αίτημά του, τούς κάλεσε "να σκύψουν στην περίπτωση και να δείξουν εμπιστοσύνη". Είπε ότι "θα την τιμήσουμε και δεν θα φτάσουμε ποτέ σε σημείο να θέσουμε σε αμφισβήτηση αυτούς που μας πίστεψαν".

Τι έγινε στη Βουλή

Ομόφωνα (ή...σχεδόν ομόφωνα αφού Άδ. Γεωργιάδης και Θ. Πλεύρης δεν υπερψήφισαν) δεκτή έγινε η τροπολογία για την φοίτηση των κρατούμενων φοιτητών, ύστερα από την μερική υπαναχώρηση που έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, αποδεχόμενος μέρος των προτάσεων που έγιναν από όλες τις πτέρυγες της Βουλής ώστε να δοθεί λύση στο αίτημα για εκπαιδευτική άδεια του απεργού πείνας Ν. Ρωμανού.

Καραγκούνης ΝΔ: "Δεν υπάρχει αντίρρηση"
Παφίλης, ΚΚΕ:Αποδεχόμαστε τη πρόταση της κυβέρνησης
Πανούσης, ΔΗΜΑΡ: Συμφωνούμε. Το θέμα λύθηκε υπερ της ζωής
Ουζουνίδης, ΑΝΕΛ: "Συμφωνούμε με την τροπολογία"
Κουτσούκος, ΠΑΣΟΚ: "Βελτίωση η τροπολογία και απαντά στο θέμα."
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Χαράλαμπος Αθανασίου, προβλέπει χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε όλους τους κρατούμενους φοιτητές και σπουδαστές, χωρίς περιορισμούς, με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι).
Προϋπόθεση η εξ αποστάσεως επιτυχής παρακολούθηση του 1/3 των μαθημάτων και εργαστηρίων για ένα εξάμηνο, ενώ η αίτηση αδείας δεν θα μπορεί να απορριφθεί από το δικαστικό συμβούλιο, εκτός και αν υπάρχει συγκεκριμένη επιχειρηματολογία.
Προηγήθηκε παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στον Κάρολο Παπούλια και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ακολούθησε επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

left.gr