Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2014

Η μάχη με το ποτάμι συνεχίζεται…ο Έβρος απειλεί

Ώρες αγωνίας συνεχίζουν να ζουν οι κάτοικοι σε χωριά του Έβρου, καθώς τα νερά από τον ποταμό έφτασαν στις αυλές τους, ενώ περίπου δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν πλημμυρίσει. 
Οι κάτοικοι στα Λάβαρα του δήμου Σουφλίου είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και οι αγρότες σε Σουφλί και Διδυμότειχο βλέπουν τις εκτάσεις τους να καταστρέφονται.
Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, η στάθμη του ποταμού Έβρου παρέμεινε πάνω από το όριο συναγερμού, γεγονός που κρατά σε ετοιμότητα και επιφυλακή όλες τις αρμόδιες, εμπλεκόμενες υπηρεσίες.Η στάθμη του ποταμού έδειχνε τάσεις σταθεροποίησης στο βόρειο τμήμα, σημειώνοντας μικρή πτώση σε σχέση με τη Δευτέρα, αλλά στο σταθμό μέτρησης του Πετάλου έφτασε χθες το μεσημέρι τα 6,50 μέτρα. Οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και των δήμων παρακολουθούν και ελέγχουν την αντοχή των αναχωμάτων κατά μήκος του ποταμού Έβρου και παρεμβαίνουν - όταν και εάν κριθεί αναγκαίο - για την ενίσχυσή τους, προκειμένου να μην πλημμυρίσουν κατοικημένες περιοχές.

Παυλίδης: «Ακραία η συμπεριφορά του ποταμού»

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης, βρέθηκε τη Δευτέρα στις πλημμυρισμένες περιοχές του Έβρου. Ο Περιφερειάρχης παρόντος του αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, του Δημάρχου Σουφλίου κ.Ευάγγελου Πουλιλιού και των στελεχών των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, επισκέφθηκε την παραποτάμια περιοχή των Λαβάρων καθώς και την ευρύτερη περιοχή στα σημεία που εγκυμονούν κινδύνους σε σχέση με τα κατασκευαζόμενα έργα, ενώ ήδη με εντολή του λαμβάνεται κάθε εφικτό μέτρο για την προστασία των οικισμών. Κατόπιν, μετέβη στα Λαγυνά όπου αποφασίστηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση προβλήματος. Σε επικοινωνία που είχε με την τουρκική πλευρά, πληροφορήθηκε ότι ο Έβρος ποταμός έσπασε τα αναχώματα εντός της Τουρκίας σε 18 σημεία.
Την Τρίτη, μετά τις νέες βροχοπτώσεις στην Βουλγαρία ο Περιφερειάρχης ζήτησε από την βουλγαρική πλευρά την μείωση των παροχών νερού στον Άρδα.
Σχετικά ο Περιφερειάρχης ανέφερε: «Η πλημμυρική συμπεριφορά του Έβρου είναι ακραία και δύσκολη. Παρά την έντασή της και με τη συνεργασία όλων των αρχών της Περιφέρειας, τους οποίους και πάλι δημόσια ευχαριστώ, προστατεύουμε τους οικισμούς μας και σε πολύ υψηλό βαθμό τις περιουσίες των κατοίκων. Η προσπάθειά μας, ο αγώνας και η αγωνία μας συνεχίζονται. Δε θα παραλείψω όμως να ευχαριστήσω το σύνολο των μηχανισμών της Περιφέρειας, τον Δήμαρχο Σουφλίου και τις υπηρεσίες του, την ΕΜΑΚ, την Πυροσβεστική υπηρεσία της Περιφέρειας, τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, το ΕΚΑΒ, και όλους όσους συνέβαλαν παρά τις αντίξοες αυτές συνθήκες, υπομένοντας τις συνέπειες των άσχημων καιρικών φαινομένων, για να αποδείξουν το ανθρώπινο πρόσωπο των κατοίκων της περιοχής αλλά και της ελληνικής πολιτείας».