Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Σαμαράς: Εφυγε "με χίλια" από την Ορεστιάδα σαν κυνηγημένος

Στον Έβρο βρέθηκε σήμερα στα πλαίσια της προεκλογικής περιοδείας του ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος μόλις ενημερώθηκε για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης επέλεξε να ακυρώσει τη προγραμματισμένη στάση του στη πόλη της Ορεστιάδας.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα των περιοδειών λίγο μετά τις 10.00 ο Αντώνης Σαμαράς θα βρισκόταν σε κεντρικό σημείο της Ορεστιάδας όπου και θα είχε επικοινωνία με τους πολίτες. Όμως μόλις το επιτελείο του αντιλήφθηκε τη συγκέντρωση των εργαζομένων, οι οποίοι τον περίμεναν για να του εκθέσουν τα αιτήματά τουςκαθώς η εταιρεία έχει κηρύξει στάση πληρωμών από τη 1η Ιανουαρίου 2015, ο πρωθυπουργός ακύρωσε την εμφάνισή του στην Ορεστιάδα, πέρασε με το αυτοκίνητο από τη πόλη και συνέχισε το δρόμο του προς την Αλεξανδρούπολη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε πλήθος σχολίων τόσο μεταξύ των συγκεντρωμένων όσο και μεταξύ των κατοίκων της περιοχής.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ στη περιοχή διαμαρτύρονται καθώς όπως περιγράφει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους, Χριστόδουλος Βαρκάκης η εταιρεία έχει κηρύξει “στάση πληρωμών”. Οι εργαζόμενοι πήγαν στις τράπεζες στις 2 Ιανουαρίου προκειμένου να λάβουν το μισθό τους και είδαν τους λογαριασμούς τους άδειους. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Βαρκάκης μιλώντας στον ρ/σ 93.4 Στο Κόκκινο η δυσάρεστη για τους εργαζόμενους εξέλιξη ήρθε χωρίς καμία προειδοποίηση ή ενημέρωση και παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις από στλέχη της διοίκησης της εταιρείας πως δεν υπήρχε κανένα ζήτημα στη χρηματοδότησή της.
“Δεν υπάρχει κανένα χρονοδιαγραμμα” υπογραμμίζει και προσθέτει πως “η δικαιολογία που μας δόθηκε είναι ότι κάνουνε ένα προγραμματισμό για να μαζέψουν χρήματα για να πληρώσουν τους καλλιεργητές και να κατευνάσουν τα πνεύματα”.
Υπενθυμίζεται πως από τη Παρασκευή σε στάση πληρωμών των 250 εργαζομένων προχώρησε μετά από εντολή του εκκαθαριστή η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους πρόκειται για κίνηση με στόχο να “ηρεμήσουν τα πνεύματα” καθώς το οφειλόμενο ποσό προς τους 4.000 τευτλοπαραγωγούς που παρέδωσαν φέτος συνολικά ποσότητα 532.000 τόνων, ανέρχεται στα 18 εκατ. Ευρώ.
Την ίδια ώρα η ΕΒΖ χρειάζεται τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τα έξοδα της και συγκεκριμένα 18 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν παραγωγοί, τευτλοεξαγωγείς, μεταφορείς, 5 εκατ., ευρώ για να τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη φετινή καμπάνια και 8 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΠΑ.

alterthess.gr