Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Συζήτηση για τις «σχέσεις παιδιών και γονέων στην εφηβεία» στο πολιτιστικό καφενείο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης

Ύστερα από την μεγάλη συμμετοχή στο πρώτο πολιτιστικό καφενείο με θέμα Σχέσεις γονέων – παιδιών, το σωματείο φίλων του Ε.Μ.Θ διοργανώνει την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015 στις 7:00μ.μ. στον πολυχώρο του ΕΜΘ το δεύτερο πολιτιστικό καφενείο με θέμα: Εφηβεία.
Συντονιστής των συναντήσεων: Νίκος Μακρής, Αναπ. Καθηγητής Ψυχολογίας Δ.Π.Θ.
Είσοδος ελεύθερηΗ σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές σχέσεις τις οποίες διαμορφώνει το άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η ποιότητα της σχέσης αυτής επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία του γονέα, η εμπειρία του, η αυτοπεποίθηση του, η σταθερότητα της συζυγικής του σχέσης αλλά και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του παιδιού, όπως το φύλο του, η φυσική εμφάνιση του, η σειρά γέννησής του ή η ιδιοσυγκρασία του. Επίσης, είναι ενδιαφέρον ότι η σχέση αυτή συνίσταται σε αλληλεπίδραση η οποία εμφανίζει μία δυναμική διαφορετική, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
Στη δεύτερη αυτή συνάντηση θα δοθεί βαρύτητα στην επίδραση του γονεϊκού ύφους, του τρόπου με τον οποίο οι γονείς αντιμετωπίζουν το παιδί, στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς του παιδιού και στις επιπτώσεις που το ύφος αυτό μπορεί να έχει στην κοινωνική, συναισθηματική του ανάπτυξη, ιδιαίτερα, κατά την εφηβεία.
Στη συνάντηση αυτή μπορούν να συμμετάσχουν γονείς και των δύο φύλων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά τους επηρεάζει την προσαρμογή του παιδιού.

Ο Νίκος Μακρής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και επισκέπτης Καθηγητής στο Ερευνητικό Κέντρο Ανάπτυξης του Ανθρώπου του Πανεπιστήμιου του Michigan των ΗΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη γνωστική ανάπτυξη, τις διαδικασίες μάθησης και τα κίνητρα μάθησης. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε ελληνόγλωσσα και διεθνή περιοδικά. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρίας και μέλος διεθνών εταιριών σχετικών με τη γνωστική ανάπτυξη του ατόμου, τη μάθηση και τη διδασκαλία.