Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

«Έλαμψε» το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού του Σουφλίου

Της Κικής Ηπειρώτου

Το χρυσό βραβείο στην κατηγορία του πολιτιστικού τουρισμού στα Tourism Awards 2015 απέσπασε το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού του Γιώργου Τσιακίρη, ένα σημείο αναφοράς για το Σουφλί και όλο τον νομό μας. Μία ακόμη αναγνώριση, μία ακόμη διάκριση κι επιτέλους μία ευκαιρία για να ακουστεί το όνομα του Έβρου σε όλη την Ελλάδα για κάτι θετικό και ευχάριστο, μετά από τις πλημμύρες και τις ζωονόσους των τελευταίων μηνών.
Οι βέλτιστες πρακτικές στον τουρισμό από κάθε γωνιά της Ελλάδας βραβεύτηκαν στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στα Tourism Awards αναδεικνύονται όλοι οι επιμέρους τομείς του ταξιδιού, της φιλοξενίας και της αναψυχής. Φέτος μάλιστα διπλασιάστηκε ο αριθμός των υποψηφιοτήτων, ενώ τριπλασιάστηκε ο αριθμός των εταιρειών που συμμετείχαν.
Τις υποψηφιότητες αξιολόγησε ανεξάρτητη 16μελή κριτική επιτροπή, απαρτιζόμενη από πανεπιστημιακούς και επιφανείς προσωπικότητες, με άποψη και εμπειρία στον τομέα της φιλοξενίας όπως οι κ.κ. Νίκος Σκουλάς, Γιάννης Μπουτάρης, Peter Economides, Γιάννης Τσεκλένης και Κωνσταντίνος Λαζαράκης.
Τα Tourism Awards 2015 διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά η έκδοση Hotel & Restaurant της Boussias Communications, υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).

Πάνω από 80.000 επισκέπτες σε 6 χρόνια

Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» για τη βράβευση του Μουσείου, ο ιδιοκτήτης κ. Γιώργος Τσιακίρης έκανε λόγο για μία πολύ θετική εξέλιξη, όχι μόνο για το Μουσείο και το Σουφλί, αλλά για ολόκληρο τον Έβρο.
«Όταν συμβαίνει κάτι θετικό για μία επιχείρηση, για μία περιοχή, είναι πάντοτε κάτι θετικό και από την προβολή αυτή όλοι έχουν κάτι να αποκομίσουν. Στα 6,5 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου μας έχουν περάσει 80.000 επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό και πάνω από 10.000 μαθητές και σπουδαστές, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων», σημειώνει ο κ. Τσιακίρης και υπογραμμίζει: «Το Μουσείο είναι ένα ζωντανό κύτταρο και εξελίσσεται διαρκώς. Έχουμε όλα αυτά τα χρόνια φιλοξενήσει πολλές εκδηλώσεις, από παρουσιάσεις βιβλίων και cd, μέχρι προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ και διοργάνωση επίδειξης μόδας. Επενδύουμε επίσης στις σύγχρονες τεχνολογίες, πρόσφατα προμηθευτήκαμε έναν διαδραστικό πίνακα που θα κάνει ακόμη πιο ενδιαφέροντα για τα παιδιά τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, από τη νέα σεζόν. Πρόκειται για κάτι νέο και πρωτοποριακό, που μπορεί να μας κόστισε αρκετά, στόχος μας όμως είναι να κάνουμε πάντα ένα βήμα μπροστά και να γινόμαστε καλύτεροι».
Άλλωστε, το Μουσείο είναι ίσως το μοναδικό στην Περιφέρεια ΑΜΘ που διαθέτει ηλεκτρονική ξενάγηση σε 6 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, τουρκικά, ρωσικά) ενώ άμεσα θα συμπεριληφθούν η βουλγαρική και η ιταλική γλώσσα.
Την ικανοποίησή του για τη βράβευση του Μουσείου Τέχνης Μεταξιού εκφράζει και ο γενικός διευθυντής της Δημοσυνεταιριστικής Έβρος Α.Ε. Κωνσταντίνος Κουζούκος. «Μας κάνει υπερήφανους και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας προσδοκώντας ότι και άλλα έργα που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο και την Δημοσυνεταιριστική ή που θα χρηματοδοτηθούν στο μέλλον θα έχουν την ίδια επιτυχία. Συγχαρητήρια στον Γιώργο Τσιακίρη και στην οικογένεια του και του ευχόμαστε πάντα επιτυχίες».

Ύφεση αλλά και αισιοδοξία

Κατά τα άλλα, η κίνηση στην περιοχή του Σουφλίου και στο Μουσείο ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα, είναι υποτονική. Ο χειμώνας ήταν δύσκολος, ενώ τα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετές ακυρώσεις οργανωμένων εκδρομών προς την περιοχή μας και την Αδριανούπολη.
«Η μείωση της κίνησης και της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας είναι δυστυχώς μεγάλη και αισθητή. Πέρα από την οικονομική κρίση, ιδιαίτερα φέτος δεν βοήθησαν ούτε οι καιρικές συνθήκες. Αν όμως υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης, θεωρώ πως γρήγορα θα ανατραπεί η κατάσταση. Έχουμε ήδη κάποιες πρώτες θετικές πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπρο, αλλά και από Τουρκία, ιδιαίτερα έντονο».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ