Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Τραγικές οι ελλείψεις αίματος και στον Έβρο - Κλειστά τα απογεύματα τα κέντρα αιμοληψίας

Της Κικής Ηπειρώτου

Την άμεση λειτουργία των υπηρεσιών αιμοληψίας στα νοσοκομεία του Έβρου ζητούν οι εθελοντές αιμοδότες, διαμαρτυρόμενοι για τις τραγικές ελλείψεις που έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται εμφανείς στους ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας και διαρκείς ανάγκες σε αίμα.
Με επιστολή προς την πανελλήνια ομοσπονδία εθελοντών αιμοδοτών και το εθνικό κέντρο αιμοδοσίας, ο σύλλογος της Αλεξανδρούπολης ζητά την άμεση λειτουργία των υπηρεσιών αιμοληψίας στα νοσοκομεία του Έβρου και τα απογεύματα, από Δευτέρα ως Παρασκευή.Η απόφαση των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών, σε πανελλαδικό επίπεδο, για λειτουργία των υπηρεσιών αιμοληψίας μόνο τις πρωινές ώρες, ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια, ως μία από τις πρώτες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Ωστόσο, στην περίπτωση των νοσοκομείων του Έβρου, όπως λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο κ. Αναστάσιος Κοντακίδης, οι υπηρεσίες λειτουργούν, πέρα από τα πρωινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, τα απογεύματα του Σαββάτου και καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής.
«Σε αντίθεση με άλλα νοσοκομεία, τα δικά μας έχουν αυτή την ευχέρεια να λειτουργούν και το Σαββατοκύριακο. Θεωρούμε όμως ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει προγραμματισμός ώστε να λειτουργούν τουλάχιστον κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα. Οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες, το εισαγόμενο αίμα θα διακοπεί εντός του 2015.
Επιβάλλεται οι πολίτες να δίνουν αίμα, όποτε μπορούν», αναφέρει ο κ. Κοντακίδης, σημειώνοντας ότι την αγανάκτησή τους για αυτή την κατάσταση εκφράζουν και οι πολίτες, όταν επιβάλλεται, σε έκτακτες περιστάσεις να αιμοδοτήσουν και βρίσκουν τις υπηρεσίες αιμοληψίας κλειστές τις απογευματινές ώρες.
Προβλήματα έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται και στις περιπτώσεις των χρονίως πασχόντων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για ελλείψεις αίματος από τώρα, ενώ συνήθως τέτοια προβλήματα παρουσιάζονται τον Αύγουστο.

Πηγή: Εφημερίδα ΓΝΩΜΗ: