Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Frontex: Περισσότερη νόμιμη μετανάστευση λύση για λιγότερα ναυάγια

Ακόμη και η Frontex παραδέχεται πως η μοναδική λύση για να μην έχουμε άλλους πνιγμένους μετανάστες και πρόσφυγες, είναι να ανοίξουν νέοι δρόμοι νόμιμης μετανάστευσης
Ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης (Frontex) πρότεινε σήμερα, ανάμεσα στις λύσεις για την αποτροπή ναυαγίων με πρόσφυγες, το άνοιγμα "νέων δρόμων νόμιμης μετανάστευσης" για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν εμπόλεμες περιοχές.
"Τα μέσα είναι περιορισμένα και ακόμη κι αν ήταν περισσότερα, είναι πολύ δύσκολο να διασφαλιστεί ότι θα αποτραπούν τραγωδίες όπως αυτές που βιώνουμε στη Μεσόγειο τον τελευταίο καιρό", δήλωσε ο Γκιλ Αρίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser.
"Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι η Μεσόγειος είναι τεράστια, δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, δεν μπορούν να ελέγχονται και να επιτηρούνται όλες οι περιοχές όπου μπορεί να υπάρξουν ενδεχομένως πρόσφυγες και να καταβάλλονται προσπάθειες για την αποφυγή τραγωδιών".
"Η λύση είναι μια μεγαλύτερη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων και διαμετακόμισης, είναι η εξεύρεση λύσης στην αστάθεια που επικρατεί σε αυτές τις χώρες. Αυτή είναι δουλειά της διπλωματίας...Και αυτό που θα βοηθούσε επίσης είναι η διεύρυνση νέων δυνατοτήτων νόμιμης μετανάστευσης, κυρίως για τους πολίτες που εγκαταλείπουν τις εστίες τους εξαιτίας των πολέμων".

Επίσκεψη επικεφαλής της Frontex στον Έβρο

Περιοδεία στα σύνορα της Βουλγαρία και της Ελλάδας με την Τουρκία πραγματοποιεί ο εκτελεστικός γραμματέας του Frontex Φαμπρίς Λεγκερί. Ο κ. Λεγκερί επί τρεις μέρες επισκέφτηκε περιοχές της Βουλγαρίας, ενώ στην Ελλάδα, είδε τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, την περιοχή του φράχτη και την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο.
Σε δήλωσή του στο thraki Νεα, ανέφερε: «Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα απ” όταν ανέλαβα τη διοίκηση του Frontex και θέλω να στείλω το μήνυμα ότι η frontex ενθαρρύνει τη συνεργασία με τη γειτονική χώρα της Τουρκίας. Είμαι σίγουρος ότι η επίσκεψή μου στην Ελλάδα θα με βοηθήσει να καταλάβω τις προκλήσεις των συνόρων. Θέλω να τονίσω και την υποστήριξή μου στην Ελλάδα και δείχνω την αλληλεγγύη μου».
Ερωτώμενος για την κατάσταση στα θαλάσσια σύνορα είπε:
«Υπάρχουν πολλοί παράνομοι μετανάστες που έρχονται από Λιβύη στην Ιταλία, αυτό είναι δείγμα ανησυχίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει συλλογικά την κατάσταση της κινητικότητας στη Μεσόγειο. Η δουλειά μου είναι να βρούμε λύσεις και τρόπους στο θέμα στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε προσκλήσεις και σε άλλα σημεία, αλλά τα φλέγοντα ζητήματα για μας είναι στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο αριθμός της δύναμης του Frontex στον Έβρο, έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Γ.Π.