Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Καλοκαιρινό εθελοντικό πρόγραμμα στη Δαδιά

Φέτος το καλοκαίρι ο WWF και οι άνθρωποι που εργάζονται για την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητάς του, χρειάζονται την ενεργή συμμετοχή εθελοντών στην παρακολούθηση φωλιών του γύπα Ασπροπάρη από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου, στην περιοχή της Δαδιάς στον Έβρο.
Οι εθελοντές θα εκπαιδευτούν στη χρήση τηλεσκοπίου και πώς να αναγνωρίζουν την κίνηση των νεογνών στις φωλιές από απόσταση. Η μελέτη της συμπεριφοράς των μικρών και των γονιών τους θα βοηθήσει στην αποτελεσματική φύλαξη των φωλιών.
Η φετινή αναπαραγωγική περίοδος είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μόνο 5 ζευγάρια επέστρεψαν από το μεταναστευτικό ταξίδι από την Αφρική και έχουν φτιάξει φωλιές στη Θράκη.
Οδηγώντας το αυτοκίνητο του προγράμματος, ο κάθε εθελοντής θα προσεγγίζει συγκεκριμένες θέσεις θέας από όπου θα έχει καλή οπτική επαφή με τις φωλιές του Ασπροπάρη.
Οι εθελοντές, 3 με 4 άτομα ανά περίοδο, θα φιλοξενηθούν σε σπίτι που νοικιάζει το WWF στο χωριό της Δαδιάς. Θα απασχολούνται καθημερινά 6 ώρες, 5 ημέρες την εβδομάδα συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων (θα υπάρχουν 2 μέρες ρεπό τη βδομάδα). Το μόνο κόστος συμμετοχής είναι για το ταξίδι μετάβασης και επιστροφής προς και από τη Δαδιά.
Το Δάσος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου βρίσκεται στο Νομό Έβρου, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και την Τουρκία και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης, αλλά και μία από τις πληρέστερα διαχειριζόμενες περιοχές της χώρας. Το WWF Ελλάς μετρά ήδη είκοσι και πλέον χρόνια παρουσίας στην περιοχή και έχει υλοποιήσει προγράμματα διαχείρισης και μελέτης του προστατευόμενου Δάσους και των αρπακτικών πουλιών που φιλοξενεί. Ανάμεσα στις δραστηριότητές του είναι η Παρακολούθηση/Φύλαξη Φωλιών Ασπροπάρη, η οποία πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος LIFE+ Φύση «Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη Neophron percnopterus στη Βουλγαρία και την Ελλάδα».
Περισσότερα για τη δουλειά μας για τον Ασπροπάρη στο blog του WWF.
· Αριθμός εθελοντών: 3-4 εθελοντές ανά περίοδο 1 μήνα.
· Ελάχιστη διάρκεια συμμετοχής: 1 μήνας
· Απαραίτητο προσόν: Δίπλωμα οδήγησης
· Καλύπτονται: Η διαμονή, η διατροφή και η ασφάλιση των εθελοντών.
Για να δηλώσετε συμμετοχή στείλτε το βιογραφικό σας, επισημαίνοντας για ποια περίοδο ενδιαφέρεστε (διάρκειας τουλάχιστον 1 μήνα) στη Ροδούλα Καραμπάτσαr.karampatsa@wwf.gr (τηλ. για πληροφορίες 25540 32210).