Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Αποφάσεις για συνεργασία και αδελφοποίηση των Δήμων Αλεξανδρούπολης – Αγίας Πετρούπολης Ρωσίας

Την Τετάρτη 6 Μαϊου, ο Δήμαρχος Αλεξ/πολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης επέστρεψε από την επίσημη επίσκεψή του στην Αγ. Πετρούπολη, στην οποία μετέβη μετά από πρόσκληση του Δημάρχου του κεντρικού Δήμου της Αγ. Πετρούπολης κ. Valeri Garnets.
Οι συναντήσεις της ολιγομελούς αντιπροσωπείας του Δήμου μας - την οποία αποτελούσαν εκτός από το Δήμαρχο, ο επίτιμος Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αν. Μακεδονία & Θράκη κ. Κων/νος Γκαμπαερίδης, ο οποίος εκτελούσε και χρέη διερμηνέα, και η Πρόεδρος του συλλόγου ¨Ρωσικό Σπίτι¨ κ. Ιουλία Γαβρήλοβα - με θεσμικούς φορείς και παράγοντες του Δήμου της Αγ. Πετρούπολης, πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα φιλικό και εγκάρδιο κλίμα και ήταν εποικοδομητικές και ουσιαστικές.Ελήφθησαν αποφάσεις για συνεργασία μεταξύ των δύο Δήμων σε επίπεδο πολιτιστικό, τουριστικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό και αθλητικό. Ο Δήμαρχος Αλεξ/πολης απηύθυνε πρόσκληση στον Ρώσο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη και αποφασίστηκε αυτό να γίνει τον επόμενο μήνα.
Ο κ. Λαμπάκης συναντήθηκε με την Υπουργό Παιδείας της Αγίας Πετρούπολης κ. Zanna Vorobieva και αργότερα με τον Αντικυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης κ. Alexandr Govorounov.
Στις συναντήσεις αυτές, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του αντικειμένου των Ρώσων αξιωματούχων, όπως επίσης και θέματα που αφορούν την σύσφιξη των σχέσεων των δύο Δήμων. Επίσης υπήρξε ταύτιση απόψεων των δύο πλευρών, ότι αυτές οι σχέσεις φιλίας και αδελφοποίησης υποστηρίζουν και τονώνουν τις αξίες της κοινωνίας των λαών και απομακρύνουν φασιστικά στοιχεία και προσανατολισμούς.
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι επίσης προσκλήθηκαν από το Δήμαρχο, να επισκεφθούν την πόλη μας στα πλαίσια της προώθησης των διαδικασιών για την επικείμενη αδελφοποίηση του Δήμου μας με τον κεντρικό Δήμο της Αγ. Πετρούπολης και οι ίδιοι αποδέχθηκαν με χαρά την πρόσκληση.
Τέλος, πριν την αναχώρησή του για το αεροδρόμιο, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της «Μάνας Πατρίδας» στην Αγία Πετρούπολη, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο μνημείο – κενοτάφιο σε όλο τον κόσμο. Στην εκδήλωση αυτή, στην οποία κατέθεσαν λουλούδια πάνω από 20.000 άτομα και ιδιαίτερα μαθητές, επισημάνθηκε η ιδιαίτερη σημασία της παρουσίας του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελου Λαμπάκη.