Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

"Στις ράγες" το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Της Κικής Ηπειρώτου

Ένα πρώτο, βασικό και ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης και της ανάπτυξης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε με την επίσημη παράδοση του έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού με το δίκτυο του ΟΣΕ. Όπως επισημάνθηκε από τους εμπλεκόμενους φορείς, πρόκειται για ένα «ιστορικό έργο», «μικρό σε προϋπολογισμό, αλλά μεγάλο σε αξία», που συνιστά ένα «σημαντικό γεγονός όχι μόνο για τη Θράκη, αλλά και για τη ΝΑ Μεσόγειο».
Το έργο «Σιδηροδρομική σύνδεση του νέου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων Λιμένα Αλεξανδρούπολης» (Α.Σ.740/13), που αφορούσε στην εκτέλεση
των απαιτούμενων εργασιών για την κατασκευή της υποδομής – επιδομής της σιδηροδρομικής γραμμής του τερματικού Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και τη σύνδεσή της με το σύμπλεγμα των γραμμών του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης, ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου. Από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν οι απαιτούμενες δοκιμές στη σιδηροδρομική γραμμή. Το έργο αποτελείται συνολικά από 1.770 μ. εγκιβωτισμένης γραμμής με 6 ειδικές αλλαγές και 500 μ. σκυρογραμμής με 6 αλλαγές τροχιάς και κόστισε 3,1 εκ. ευρώ. Θεωρείται τεράστιας εθνικής σημασίας, καθώς συνδέει το λιμάνι απευθείας με τα Βαλκάνια και τις Παρευξείνιες χώρες ελαχιστοποιώντας το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων. Με τη λειτουργία του έργου το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εντάσσεται στο ευρύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο παρέχοντας τη δυνατότητα να αναπτυχθούν οι εγχώριες και διεθνείς σιδηροδρομικές μεταφορές.

Το πλήρες ρεπορτάζ: 
http://gnomionline.gr/index.php/14-2014-07-22-08-24-47/1596-2015-05-21-10-37-03
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ