Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Με λαμπρότητα τα εγκαίνια της έκθεσης για τη Σαμοθράκη στο Μουσείο της Ακρόπολης

ΤΑ 262 ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΘΑΥΜΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Μία μεγάλη στιγμή και ίσως μία νέα εποχή για τον Έβρο και τη Σαμοθράκη σηματοδοτεί η έκθεση για τα Μυστήρια των Μεγάλων Θεών, που άνοιξε τις πύλες της το απόγευμα του Σαββάτου στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο την ίδια μέρα γιόρτασε και τα έξι του χρόνια.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου. Η έκθεση «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των μεγάλων θεών» συνδιοργανώνεται από το Μουσείο της Ακρόπολης και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Έβρου και Ροδόπης, με τη σημαντική συμβολή του ειδικού στις αρχαιότητες της Σαμοθράκης, κ. Δημήτρη Μάτσα. Στα εγκαίνια παρέστησαν ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θ. Βίτσας, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Β. Λαμπάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Κωσταράκος, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Γ. Παυλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δ. Πέτροβιτς, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καϊσας, Ρίζος και της Νέας Δημοκρατίας Δημοσχάκης, πρώην Υπουργοί και πλήθος κόσμου.

«Τα έξι χρόνια του Μουσείου της Ακρόπολης συμπίπτουν με έξι χρόνια δοκιμασίας για τον ελληνικό λαό, και νομίζω ότι το σθένος, η νεανικότητα, η εξωστρέφειά του δείχνουν ότι πάμε καλά. Υποφέρουμε, αλλά θα βγούμε ακέραιοι και ίσως πιο δυνατοί», τόνισε στη «Ναυτεμπορική» ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, αναφερόμενος στα έκτα γενέθλια του Μουσείου της Ακρόπολης.

Στην έκθεση, με θέμα τα περίφημα Μυστήρια των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης - οι οποίοι θεωρούνταν ότι προστάτευαν τους μυημένους από τους κινδύνους της θάλασσας, ενώ οι ίδιοι οι μύστες πίστευαν ότι γίνονταν ευσεβέστεροι και πιο δίκαιοι άνθρωποι -, παρουσιάζονται ευρήματα από τις ανασκαφές του Ιερού των Μεγάλων Θεών, της Νεκρόπολης του οικισμού και της μινωικής εγκατάστασης στο Μικρό Βουνί, τα οποία για πρώτη φορά βγαίνουν έξω από το νησί. Παράλληλα, σε ψηφιακά βίντεο υπάρχουν αναπαραστάσεις των ιερών κτηρίων και των μυστηριακών τελετουργιών που γίνονταν, καθώς και εικόνες του φυσικού τοπίου σε ταινία - ντοκιμαντέρ του Κώστα Γαβρά.

Η έκθεση παρουσιάζεται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου και οργανώνεται με βάση δύο κυκλικές κατασκευές του ιερού. Η πρώτη είναι ο θεατρικός κύκλος με αναβαθμούς για όρθιους θεατές, βωμό στο κέντρο και βάθρα αγαλμάτων στην περιφέρεια, από τα οποία σώθηκαν πολλές χάλκινες βλεφαρίδες. Εκεί βρέθηκε το χρυσό λιονταράκι περσικής προέλευσης που κοσμούσε κάποιο ρούχο ή αντικείμενο. Το δεύτερο κυκλικό κτήριο που παίζει καταλυτικό ρόλο στη σκηνοθεσία της έκθεσης, είναι η Θόλος της βασίλισσας Αρσινόης Β΄, που την αφιέρωσε στους Μεγάλους Θεούς, μεταξύ του 288 και 270 π.Χ. Η κατασκευή έχει προθήκες που υποδέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό των εκθεμάτων.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων προβλήθηκε σε πρώτη προβολή το ντοκιμαντέρ »ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ» που φέρει τη σφραγίδα του Κώστα Γαβρά, σε σκηνοθεσία Αγγελικής Αριστομενοπούλου και παραγωγή της «White Room» σε συνεργασία με το Centre Culturel Hellenique.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία που πήραν οι διοικούντες του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας και ενός εκ των πιο σύγχρονων της Ευρώπης, "φέρνοντας την Σαμοθράκη μας στο κέντρο της Ελλάδας. Είμαι βέβαιος" υπογράμμισε ο κ. Άνθιμος "ότι οι επισκέπτες του Μουσείου θα απολαύσουν τις μοναδικές αρχαιότητες της Σαμοθράκης και θα αποτελέσουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, εν δυνάμει επισκέπτες της περιοχή μας και, φυσικά, του νησιού μας. Με μεγάλη χαρά θα τους υποδεχθούμε και θα τους προτρέψουμε να διαπιστώσουν ότι η Σαμοθράκη δεν αποτελεί σημαντικό σταθμό μόνο για την αρχαιότητα, αλλά θεωρείται και είναι σημείο αναφοράς του χριστιανισμού, με το Στασίδι του Αποστόλου Παύλου στην Παλαιόπολη να σηματοδοτεί την απαρχή της διάδοσης του χριστιανισμού σε όλη την Ευρώπη. Για όσους αποφασίσουν - και καλώ να το κάνουν όλοι - να επισκεφθούν την Σαμοθράκη, να είναι σίγουροι ότι θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν και να θαυμάσουν τις μοναδικές και ξεχωριστές ομορφιές του νησιού και της περιοχής μας".


Πηγή: Εφημερίδα ΓΝΩΜΗ