Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Αυτές είναι οι αργίες του 2016

Οι αργίες και οι εξαιρέσιμες όπως λέγονται είναι αρκετές, χωρίς όμως να είναι όλες ημέρες υποχρεωτικής αργίας για τους εργαζόμενους. Αναζητάμε στο ημερολόγιο του 2016 τις ακριβείς ημερομηνίες των βασικών εορτών και αργιών για να έχετε μια εικόνα και να... μπείτε σε πρόγραμμα.

Φαίνεται πως οι μέρες "κάθονται" με εξαιρετικό τρόπο επιτρέποντας στους εργαζόμενους έως και τέσσερα τριήμερα ξεκούρασης ή σύντομων εξορμήσεων, την 25η Μαρτίου, το δεκαπενταύγουστο, την 28η Οκτωβρίου αλλά και τα επόμενα Χριστούγεννα.
 Ξεκινώντας από τον Ιανουάριου, τα "Φώτα" είναι την ερχόμενη Τετάρτη και είναι ίσως η τελευταία μέρα ανάπαυσης για τους επόμενους τρεις μήνες. Μπαίνοντας στη Σαρακοστή το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας για το 2016 θα εορταστεί στις 12-13 και 14 Μαρτίου.
Βολική και η επέτειος της επανάστασης του 1821, αφού η 25η Μαρτίου είναι για το νέο έτος ημέρα Παρασκευή και έτσι μπορεί να συνδυαστεί με ένα τριήμερο ανάπαυλας ή και αναψυχής.
Η ημέρα της Ανάστασης φέτος συμπίπτει με την εργατική πρωτομαγιά και υποθέτουμε - χωρίς ωστόσο να είναι επίσημο ακόμη - πως ο εορτασμός της εργατικής πάλης θα μεταφερθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Υπολογίζοντας τις ημέρες από την Κυριακή του Πάσχα, ο εορτασμός του Αγίου Πνεύματος συμπίπτει φέτος με την 20η Ιουνίου και φυσικά ημέρα Δευτέρα.
Η μεγάλη θρησκευτική αργία του καλοκαιριού, ο δεκαπενταύγουστος θα είναι το 2016 Δευτέρα, πράγμα που δίνει την ευκαιρία για άλλο ένα τριήμερο στους εργαζόμενους, όπως άλλωστε και η 28η Οκτωβρίου. Η επέτειος του ΟΧΙ είναι με βάση το ημερολόγιο ημέρα Παρασκευή.
Τέλος τα Χριστούγεννα του 2016 θα "πέσουν" Κυριακή, με τη δεύτερη όμως μέρα να είναι Δευτέρα δίνουν επίσης μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τριήμερο.