Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Εφυγε ενας σπουδαιος της Ελληνικής Αριστεράς ο Σουφλιώτης Στέφανος Στεφάνου

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς έσβησε ένας σπουδαίος άνθρωπος για την αριστερά, ο Εβρίτης Στέφανος Στεφάνου, ένας άνθρωπος ταυτισμένος με την ελληνική Αριστερά και ιδιαίτερα τη νεολαία, στην οποία ήταν πάντα δίπλα αν και ποια ήταν "λίγο μεγαλύτερος από έφηβος", όπως έλεγε. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, στις 12.45 από το Νεκροταφείο Ζωγράφου (Ι. Ναός Αγίου Νικολάου).
Ο Στέφανος Στεφάνου γεννήθηκε στο Σουφλί το 1926, πέρασε πολλά χρόνια στη φυλακή και την εξορία, στα χρόνια του Εμφυλίου και της Χούντας.
Ήταν μέλος της νεολαίας ΕΔΑ, της Νεολαίας Λαμπράκη και μεταπολιτευτικά σταθερά ενεργός στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς.
Αν και αυτοδίδακτος, αναδείχθηκε σε έναν από τους σπουδαιότερους διορθωτές και επιμελητές βιβλίων και κειμένων (όπως μαρτυρούν οι πάμπολλοι "μαθητές" του και τα εκατοντάδες βιβλία που επιμελήθηκε, πολλά από τα οποία στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, με το οποίο συνεργαζόταν επί σειρά ετών).
Ήταν, επίσης, ιδρυτικό μέλος της ΕΜΙΑΝ (Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας). Είχε παντρευτεί την αγωνίστρια Παγώνα Παπατσαρούχα και υπήρξαν ένα ζευγάρι ξεχωριστό σε όλο το βίο τους (βλ. το βιβλίο της Παγώνας Στεφάνου "Των Αφανών" εκδ. Θεμέλιο). «Ένας απ' τους πολλούς της ελληνικής Αριστεράς 1941-1971», υπέγραφε ο ίδιος την αυτοβιογραφική του μαρτυρία που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2013 από τις εκδόσεις Θεμέλιο (επιμέλεια Χριστίνα Αλεξοπούλου).
Κι ωστόσο ήταν ένας πολύ ξεχωριστός αγωνιστής και λόγιος της Αριστεράς, ο ένας και μοναδικός Στέφανος: η πολιτική ορθοκρισία του, η ευκρίνεια και ευρύτητα της σκέψης του, το αφηγηματικό ταλέντο, το ήθος τον έκαναν να ξεχωρίζει. Και αυτός το «ένας από τους πολλούς» πρέπει να θεωρηθεί όχι κυριολεξία, αλλά τεκμήριο του ήθους του.

epohi.gr