Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Στην αντεπίθεση περνούν οι βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ

Τι απαντούν στο ψήφισμα φορέων του νομού που τους χαρακτηρίζει ανεπιθύμητους αν ψηφίσουν το ασφαλιστικό
Κοινή απάντηση απέναντι στο ψήφισμα των παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων του Έβρου αναφορικά με το ασφαλιστικό, εξέδωσαν οι τρεις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του νομού Νατάσα Γκαρά, Γιώργος Καίσας και Δημήτρης Ρίζος.
Περνώντας στην αντεπίθεση και σχολιάζοντας την έκφραση ότι θα είναι ανεπιθύμητοι εάν ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καλούν τους φορείς να συμβάλλουν στον σχεδιασμό του νέου ασφαλιστικού συστήματος, καταθέτονταςτις προτάσεις τους, αφού ο διάλογος είναι σε εξέλιξη, αλλά και να αναλάβουν κι αυτοί τις ευθύνες που τους αναλογούν για τις πολιτικές και τους πολιτικούς που στήριζαν και στηρίζουν εδώ και χρόνια, οι οποίοι – όπως υποστηρίζουν - ευθύνονται τόσο για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και για τη συνολική οικονομική και κοινωνική ύφεση στη χώρα.

Η κοινή ανακοίνωση που συνυπογράφουν

Χαιρετίζουμε τη συνεργασία των παραγωγικών φορέων του Νομού μας, την παρουσία και τη δυναμική που επιδεικνύουν, μετά από πολλά χρόνια σιωπής. Αναμένουμε το ίδιο κλίμα συνεργασίας και η κινητικότητα να λαμβάνει χώρα παραγωγικά και δημιουργικά για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας.
Αναγνωρίζουμε ότι ο Έβρος είναι ένας Νομός που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών, ύφεση που ήρθε να προστεθεί σε λανθασμένες πολιτικές κι αδιαφορία πολλών δεκαετιών. Γι’ αυτόν τον λόγο εργαζόμαστε σκληρά ώστε να επουλωθούν πληγές και να δημιουργηθούν νέες βάσεις και προοπτικές παραγωγής. (Για παράδειγμα το τελευταίο διάστημα εξοφλούνται οφειλές σε αγρότες που είχαν να πληρωθούν από το 2008, γίνονται σημαντικές προσπάθειες για να ανασυσταθεί η κτηνοτροφία, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-13 ενώ έχει ήδη εγκριθεί για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, διευκολύνθηκαν οι διαδικασίες απορρόφησης κι άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, χρηματοδοτήθηκε και σχεδιάζεται με άλλη οπτική η αντιπλημμυρική θωράκιση, ξαναλειτούργησε η ΕΒΖ, απαλείφθηκε η φυλάκιση των μικροοφειλετών κ.α)

Διαβάζοντας όμως τα στοιχεία που παρουσιάζονται ενδεικτικά στην επιστολή σας, βλέπουμε ότι είτε οι εκπρόσωποι των φορέων δεν έχουν σωστή πληροφόρηση για την πρόταση πλαισίου του ασφαλιστικού συστήματος, είτε σκόπιμα παραποιούν την πρόταση της κυβέρνησης για λόγους παραπλάνησης των πολιτών.

Βέβαια, πέρα από στείρα κριτική αναμένουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων του Νομού μας για το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς θεωρούμε ότι είναι πυλώνας της οικονομίας, αλλά και του κοινωνικού κράτους. Περιμένουμε τις προτάσεις είτε στο γενικό πλαίσιο, είτε κατά επαγγελματικό κλάδο ή κοινωνική ομάδα, ώστε να υπάρχουν τροποποιήσεις και βελτιώσεις στο νέο ασφαλιστικό σύστημα. Ο διάλογος μόλις ξεκίνησε και είναι ανοιχτός σε όλους και όλες. Η πρόταση είναι υπό διαμόρφωση και καλούμαστε να συμβάλλουμε με τις παρεμβάσεις μας. Εκτός αν θεωρούμε πως δεν χρήζει καμία παρέμβαση και περιμένουμε υπομονετικά να καταρρεύσει, γεγονός που θα δημιουργούσε τεράστιο πλήγμα για όλους ανεξαιρέτως.

Τέλος, καλούμε τους εκπροσώπους των φορέων να αναλάβουν κι αυτοί τις ευθύνες που τους αναλογούν για τις πολιτικές και τους πολιτικούς που στήριζαν και στηρίζουν εδώ και χρόνια, οι οποίοι ευθύνονται τόσο για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και για τη συνολική οικονομική και κοινωνική ύφεση στη χώρα. Για να θυμίσουμε επ’ ευκαιρία τη λεηλασία που έχει υποστεί το ασφαλιστικό σύστημα από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μέσω του εγκληματικού PSI, μέσω των ρουσφετολογικών συντάξεων, του υπέρογκου τραπεζικού δανεισμού των ταμείων, του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων, ενώ τα αποθεματικά των ταμείων αποτέλεσαν αντικείμενο τζόγου στο Χρηματιστήριο κι έκαναν φτερά.

Για την ελληνική κοινωνία αποτελεί κοινό στόχο η δημιουργία ενός ασφαλιστικού συστήματος με ισότητα, προστασία των αδυνάμων, βιώσιμο για τις επόμενες γενιές και κοινωνικά δίκαιο. Οι στείρες κραυγές «εκφοβισμού» δε συμβάλουν επουδενί στη λύση των προβλημάτων της περιοχής και της κοινωνίας συνολικά.
Ο αγώνας για την ανασυγκρότηση της λεηλατημένης χώρας μας και η ενίσχυση της παραγωγής, απαιτεί την παρουσία, τη συνεισφορά και τη δημιουργικότητα όλων μας, πόσο μάλλον των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων.

Οι Βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ
Γκαρά Αναστασία
Καΐσας Γιώργος
Ρίζος Δημήτρης