Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016

Γ. Σταθάκης: Ολοκληρωμένο σχέδιο για την ΕΒΖ

Προανήγγειλε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάπτυξη της εταιρίας από το 2016-2019.

«Δίνουμε μάχη για να κρατήσουμε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ανοικτή», τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης προαναγγέλλοντας ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάπτυξη της εταιρίας από το 2016-2019.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού επισήμανε πως «χρειάζεται νέα αναχρηματοδότηση για να καταφέρει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να παραμείνει ζωντανή.
Και αυτό μόνο με δύο τρόπους μπορεί να γίνει. Είτε η αναχρηματοδότηση να γίνει από την τράπεζα είτε από μεταφορά πόρων από το δημόσιο με την εκποίηση κάποιου ακίνητου περιουσιακού στοιχείου της επιχείρησης. Τρίτος τρόπος δεν έχει ανακαλυφθεί».
Ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για τεράστια συσσωρευμένα προβλήματα που κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης βρισκόταν σε διαρκή υποβάθμιση, ενώ η τιμή παραγωγής έφθασε να είναι μεγαλύτερη από την τιμή του κόστους.
«Κάναμε μια πρώτη ουσιαστική κίνηση με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 30 εκατ. ευρώ για να δοθεί χρόνος μέχρι να ληφθούν όλες οι μεγάλες αποφάσεις και να κρατηθεί ζωντανή η επιχείρηση. Αυτά δαπανήθηκαν για να κλείσουν τα χρέη της, ενώ οι τευτλοπαραγωγοί πήραν το 20%. Πήραμε άμεσες πρωτοβουλίες για να βρεθούν τα χρήματα και να καλυφθούν οι ανάγκες των τευτλοπαραγωγών, με τρόπους συμβατούς που δεν θα εγείρουν θέματα κρατικών ενισχύσεων στην ΕΕ», τόνισε επίσης.
«Δίνουμε μάχη για να κρατήσουμε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ανοικτή. Θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάπτυξη της εταιρίας από το 2016-2019 και πρέπει όλοι να συμβάλουν ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές. Είμαστε σε διαρκή συνεννόηση για την αναδιάρθρωση των δανείων και ταυτόχρονα την αναχρηματοδότηση της» πρόσθεσε ο ίδιος.
Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου στην επίκαιρη ερώτησή της για το θέμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει την ίδια μονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ που οδηγεί σε αφανισμό τους Έλληνες αγρότες. Παράλληλα, επέκρινε ότι ακόμα δεν έχουν καταβληθεί οι επιδοτήσεις ενώ σχολιάζοντας το θέμα της αναδιάρθρωσης των δανείων της ΕΒΖ, υπογράμμισε ότι για ένα δάνειο που πήρε, πλήρωσε μόνο για τόκους 48 εκατ. ευρώ. Τέλος, έκανε λόγο για γενικές και αόριστες απαντήσεις.