Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Ψηφίσματα στο Διαδίκτυο για Νόμπελ Ειρήνης στους νησιώτες

Διαδικτυακά κινήματα για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους των ελληνικών νησιών έχουν προκαλέσει οι συγκινητικές εικόνες αλληλεγγύης των Ελλήνων προς τους πρόσφυγες, που καθημερινά φθάνουν στη χώρα μας ανά χιλιάδες.
Μέσω του ιστότοπου avaaz.org, δύο ψηφίσματα, που «τρέχουν» παράλληλα, συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερες υπογραφές χρηστών του Διαδικτύου.Το πρώτο ψήφισμα αφορά στην απονομή του βραβείου Νόμπελ στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, ενώ το δεύτερο έχει στόχο την απονομή του βραβείου στους κατοίκους της Λέσβου και στις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί.

Το κάλεσμα

«Οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος (και πολλοί άλλοι εξωτερικοί, παγκόσμιοι, ΜΚΟ και Ελληνες της διασποράς) έχουν κάνει και κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατόν για να βοηθήσουν τους εκτοπισμένους Σύρους πρόσφυγες, να τους κάνουν να αισθανθούν όσο άνετα γίνεται, παρότι έχουν πολύ λίγα να προσφέρουν, παρόλο που βρίσκονται σε σοβαρή οικονομική κρίση εδώ και πολλά χρόνια.
Εχουν δείξει τη χριστιανική τους συμπεριφορά με πράξεις φιλότιμου, αγάπης, σεβασμού και φιλοξενίας σε αυτούς που είναι εντελώς άγνωστοι σε αυτούς», αναφέρει το πρώτο ψήφισμα, που μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 35.000 υπογραφές. Ο εμπνευστής του ψηφίσματος, Stephen K. από τις ΗΠΑ, επισημαίνει ότι «οι πράξεις τους και οι θυσίες τους δεν θα περάσουν απαρατήρητες, καθώς συμβάλλουν σημαντικά στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και αποτελούν παραδείγματα αγάπης, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν και να διδάξουν και άλλους στον κόσμο».
Στο δεύτερο ψήφισμα, με εμπνεύστρια την Ελληνίδα Αλκμήνη Μ., προτείνεται η απονομή του βραβείου στους κατοίκους της Λέσβου και στις οργανώσεις που δίνουν καθημερινά το «παρών» στο νησί. «Μια μικρή ομάδα ανθρώπων με όπλο την κοινωνική ευαισθησία κάνει καθημερινά αυτά που έπρεπε να πράξουν κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί», αναφέρει το κείμενο, που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 17.500 υπογραφές.