Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Διόδους συνεργασίας με τη Βουλγαρία αναζητά ο δήμος Αλεξανδρούπολης

Της Κικής Ηπειρώτου

Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκαν πέντε δήμαρχοι από την βουλγαρική περιφέρεια του Χασκόβου, μετά από πρόσκληση της δημοτικής αρχής. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το νέο πρόγραμμα Interreg, για το οποίο οι δύο πλευρές πρέπει να καταθέσουν κοινές προτάσεις ως τον Μάρτιο, αλλά και δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της βιομηχανίας, του περιβάλλοντος και της γεωθερμίας.Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον περασμένο Σεπτέμβρη το διασυνοριακό Πρόγραμμα για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για την περίοδο 2014-2020. Το Πρόγραμμα καλύπτει 11 ελληνικές και βουλγαρικές περιφέρειες. Όραμα και προτεραιότητα του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Greece-Bulgaria 2014-2020 είναι να μετατρέψει τη διασυνοριακή περιοχή σε μια ανταγωνιστική, καινοτόμο, βιώσιμη, κλιματικά προσαρμόσιμη καλύτερα διασυνδεδεμένη περιοχή χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 129.695.572,00 ευρώ, εκ των οποίων τα 110.241.234 ευρώ προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και τα 19.454.338 ευρώ από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.


Κατάθεση κοινών προτάσεων έως το Μάρτιο

Η συνεργασία των δήμων Ελλάδας και Βουλγαρίας θα οδηγήσει στην κατάθεση κοινών προτάσεων έως το Μάρτιο, ενισχύοντας τους διασυνοριακούς δεσμούς τους και βρίσκοντας λύσεις σε κοινά προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κρεμλή, διευθυντικό στέλεχος της γενικής δ/νσης περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας σε θέματα μεταφορών, εξοικονόμησης ενέργειας, διαχείρισης του περιβάλλοντος, τόσο μέσα από το Interreg, όσο και από το χρηματοδοτικό όργανο Life. Σημαντικός για τις δυο περιοχές είναι και ο τομέας του τουρισμού και των μεταφορών, αφού όπως σημειώνει ο κ. Κρεμλής, τα οδικά δίκτυα της Βουλγαρίας και οι κάθετοι άξονες προσφέρουν πολύ πιο εύκολη πρόσβαση στο Αιγαίο στους κατοίκους της γείτονος, κάτι που θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Παράλληλα, σημαντικές δυνατότητες δίνονται και για το θέμα της διαχείρισης των υδάτων που άλλωστε ταλαιπωρεί ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης σημείωσε πως πλέον είναι αναγκαίο οι συναντήσεις αυτές να πραγματοποιούνται κάθε δύο μήνες, προκειμένου είτε μέσω Interreg, είτε άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και άλλου είδους συνεργασιών, να γίνει ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας για θέματα που απασχολούν τις δύο περιοχές. Όπως επισήμανε, το κεντρικό κράτος δεν στέκεται ικανοποιητικά απέναντι στα προβλήματα και στις δυνατότητες συνεργασίας της χώρας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, με αποτέλεσμα, η τοπική αυτοδιοίκηση να καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο και να καλύπτει αυτό το κενό, με όποιο μέσο μπορεί. Όπως υπογράμμισε, «τόσο η Αθήνα, όσο και η Σόφια, έχουν υποχρέωση να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε μία άλλη οικονομική οντότητα, από αυτή που σήμερα μας φέρνει στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ».

Γεωθερμία

Σημαντικά αναμένεται να είναι τα νέα εντός του 2016 και στο πεδίο της γεωθερμίας. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ενέργειας του Δήμου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Φαλέκα, στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου του Χασκόβου για θέματα γεωθερμίας, και για ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη θερμοκηπιακή γεωθερμία, ενώ εκφράστηκε αντίστοιχο ενδιαφέρον και από την Κύπρο. Για τα θέματα αυτά, θα υπάρξουν νέες, πιο εξειδικευμένες συναντήσεις σύντομα. Όπως ανεφερε ο κ. Φαλέκας, εντός του 2016, «ευελπιστούμε ότι θα υπάρουν οι πρώτες υπογραφές για επενδυτικά σχέδια, με στόχο την τοπική ανάπτυξη μέσα από θερμοκήπια και μεγάλη χρήση της γεωθερμίας, με τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας που τόσο χρειάζεται η περιοχή».

Από τη βουλγαρική πλευρά, ο πρώην υπουργός οικονομικών και ενέργειας Βουλγαρίας και νυν πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών και ενέργειας στο βουλγαρικό κοινοβούλιο Delia Dobrew εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του δημάρχου. Όπως σημείωσε, το Interreg είναι μία σπουδαία αφορμή, ώστε να αναζητηθούν και να συμφωνηθούν κι άλλοι τομείς συνεργασίας, όπως ο τουρισμός, οι βιομηχανικές ζώνες και η διαχείριση των υδάτων.