Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Τσιρώνης: Προφάσεις εν αμαρτίαις οι αιτιάσεις της Eldorado

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέδειξε ότι κακώς η Eldorado Gold πήρε τον χώρο χωρίς να πληρώσει τα 14,5 εκατομμύρια, που όφειλε να δώσει. Νομίζω ότι αυτή είναι η βασική αιτία που η εταιρία αυτή τη στιγμή φεύγει και η μετοχή της κατέρρευσε. Όλες οι άλλες αιτιάσεις ότι υπήρχαν καθυστερήσεις, δεν δίνονταν άδειες κ.λπ. είναι προφάσεις εν αμαρτίαις», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.«Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί καμία εταιρία η οποία σέβεται το νόμο, τους περιβαλλοντικούς όρους και το δημόσιο συμφέρον», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης σχετικά με την απόφαση της εταιρίας Eldorado Gold να αναστείλει μέρος των εργασιών της στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική. Ο κ. Τσιρώνης από τα γραφεία των Οικολόγων Πράσινων έκανε λόγο για δικαίωση του κόμματός του, καθώς, όπως είπε, «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέδειξε ότι κακώς η Eldorado Gold πήρε τον χώρο χωρίς να πληρώσει τα 14,5 εκατομμύρια, που όφειλε να δώσει».
«Νομίζω ότι αυτή είναι η βασική αιτία που η εταιρία αυτή τη στιγμή φεύγει και η μετοχή της κατέρρευσε. Όλες οι άλλες αιτιάσεις ότι υπήρχαν καθυστερήσεις, δεν δίνονταν άδειες κ.λπ. είναι προφάσεις εν αμαρτίαις», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.
Και συνέχισε λέγοντας: «Η εταιρία θα μπορούσε να προσφύγει στη δικαιοσύνη εάν διαπίστωνε ότι εμείς αθέμιτα την αδικήσαμε. Αντίστροφα, ήμασταν ιδιαίτερα ανεκτικοί καθώς η εταιρία δεν εφάρμοσε, ως όφειλε, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, τη μέθοδο ακαριαίας τήξης, που ήταν συμβατική της υποχρέωση και την οποία ακόμα δεν έχει υλοποιήσει».
Μάλιστα, ο κ. Τσιρώνης εξέφρασε τον φόβο εκ μέρους της κυβέρνησης ότι η εταιρία δεν επρόκειτο να χρησιμοποιήσει ποτέ τη συγκεκριμένη μέθοδο, καθώς «αποτελεί την οικονομική βάση της μεταλλουργίας στην Ελλάδα, καθώς το κυάνιο είναι απαγορευμένο σε όλη την ελληνική επικράτεια», όπως είπε.
«Εμείς φοβόμαστε ότι η εταιρία δεν είχε ποτέ πρόθεση να την χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο και επειδή έφτασε στο επέκεινα αναγκάζεται προφανώς και ανακρούει πρύμναν. Η εταιρία τελικά είναι αυτή που κρατά ομήρους τους εργαζόμενους. Και αυτό δυστυχώς αποδείχθηκε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.
Τέλος, ο κ. Τσιρώνης έκανε λόγο για ηθελημένη παρέκκλιση εκ μέρους της εταιρίας των όρων και της ελληνικής νομοθεσίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «εάν η εταιρία δούλευε με τους όρους που είχε η ίδια θέσει, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα».

tvxs.gr