Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Ξεμπλοκάρει η διαδικασία για τη βίζα των Ρώσων

Τροπολογία κατέθεσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ξυδάκης στο νομοσχέδιο «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων», η οποία αφορά στην ανάγκη πρόσληψης εποχικού προσωπικού ώστε να υποστηριχτεί το σύστημα VIS.
Όπως αναφέρεται στην Υπουργική Τροπολογία, η οποία και ενσωματώνεται στο προαναφερόμενο νομοσχέδιο, το σύστημα VIS είναι ένα ιδιαιτέρως σημαντικό εργαλείο για τους ελέγχους και τη χορήγηση θεωρήσεων αδειών εισόδου.Λόγω όμως των σημαντικών ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις αιτήσεις που παραλαμβάνονται από τις προξενικές αρχές, γεγονός που βλάπτει τις τουριστικές αφίξεις αλλά και τα έσοδα του Δημοσίου (σημ. ανά θεώρηση το ελληνικό κράτος λαμβάνει 35-60 € άμεσα).
Ο Υπουργός προτείνει την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Υπ. ΕΞ. και ανοίγεται έτσι ο δρόμος για την πρόσληψη έως και 150 εργαζομένων για την στελέχωση των προξενικών αρχών, με σύμβαση ορισμένου χρόνου.
Επιπλέον, όπως αναλύεται στην αιτιολογική της τροπολογίας η κάλυψη της δαπάνης μισθοδοσίας του προσωπικού για τουλάχιστον 2-3 χρόνια θα καλυφθεί από πόρους του προγράμματος ISF- VISA.
Τέλος, όπως σχολιάζει ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Νεκτάριος Σαντορινιός, η παρούσα τροπολογία είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς προωθεί την επιτάχυνση θεώρησης αδειών VISA και ξεμπλοκάρει μια διαδικασία που αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της τουριστικής ανάπτυξης.