Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

18 Απριλίου ο διαγωνισμός για τη γραμμή Λαύριο-Λήμνο-Σαμοθράκη

ΑΦΟΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ, ΑΠΟ 13/6 ΩΣ 4/9

Στη λίστα των επιδοτούμενων δρομολογίων του υπουργείου Ναυτιλίας μπήκε τελικώς και επίσημα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σαμοθράκης και Λαυρίου, με ενδιάμεσες στάσεις σε Λήμνο και Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη, φυσικό επακόλουθο της θετικής γνωμοδότησης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.Εφόσον ο διαγωνισμός έχει καλή κατάληξη θα ικανοποιηθεί ένα χρόνιο αίτημα των φορέων του Έβρου, ανοίγοντας νέες προοπτικές τόσο για τον τουρισμό, όσο και για τις εμπορικές συναλλαγές. Αυτό που απομένει είναι να εκφραστεί και στην πράξη το ενδιαφέρον της ακτοπλοϊκής εταιρείας SAOS Ferries που πριν λίγους μήνες είχε δηλώσει ότι θα καταθέσει προσφορά στο διαγωνισμό.
Η «Προκήρυξη Επαναληπτικού Μειοδοτικού Διαγωνισμού για την Εξυπηρέτηση Δρομολογιακών Γραμμών με σύναψη Σύμβασης ή Συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας διάρκειας μέχρι 31/10/2016» αναρτήθηκε την Τρίτη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο διαγωνισμό αναφέρονται πέντε γραμμές, μεταξύ των οποίων και η γραμμή Λαύριο-Λήμνος-Σαμοθράκη και την υποσημείωση για υποχρέωση ελεύθερης προσέγγισης του δρομολογίου προς Αλεξανδρούπολη χωρίς καταβολή μισθώματος.
Το πλοίο που θα αναλάβει το δρομολόγιο για 12 εβδομάδες (13/6/2016 ως 4/9/2016) θα πρέπει να μπορεί να μεταφέρει 300 επιβάτες το χειμώνα και 450 το καλοκαίρι. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να έχει μήκος άνω των 75 μέτρων. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 18 Απριλίου 2016 στο υπουργείο Ναυτιλίας στην Αθήνα.
Σε ανακοίνωσή του, ο δήμος Σαμοθράκης εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη: «Κατόπιν πολύμηνων και επίπονων προσπαθειών του Δημάρχου και σε συνεργασία με όλους του εμπλεκόμενους φορείς, μετά την θετική γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) στις 18/12/2015 είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την προκήρυξη της ακτοπλοϊκής γραμμής Λαύριο-Λήμνος-Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη».