Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016

Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες στην Αλεξανδρούπολη

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ 1ο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα πραγματοποιηθεί το 1ο Ελληνικό Συμπόσιο Φαρμακοεπιδημιολογίας, από σήμερα Παρασκευή ως και την Κυριακή 20 Μαρτίου, στην Αλεξανδρούπολη.
Το Συμπόσιο που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου, σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Υγιεινής & Προστασίας Περιβάλλοντος και Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, εγκαινιάζει έναν νέο θεσμό στον χώρο των φαρμακευτικών συνεδρίων.Σε μια στιγμή που η συζήτηση για τα φάρμακα περιορίζεται σε παραμέτρους δαπανών, η επιστημονική προσέγγιση μέσω της Φαρμακοεπιδημιολογίας, της Φαρμακοεπαγρύπνησης και της Φαρμακοοικονομίας προσλαμβάνει επείγοντα χαρακτήρα, όχι μόνο για τους λειτουργούς της υγείας, αλλά και για όλη τη φαρμακευτική αγορά.
Όπως αναφέρουν στο μήνυμά τους, ο πρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής και Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου Αναστάσιος Τερζής και ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Καθηγητής Φαρμακολογίας Δ.Π.Θ. Γεώργιος Κολιός «φαρμακοποιοί και ιατροί, σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Υγιεινής & Προστασίας Περιβάλλοντος και Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, «το Συνέδριό μας φιλοδοξεί να μεταθέσει τη συζήτηση για τα φάρμακα και τη χρήση τους εκεί ακριβώς όπου εστιάζεται σήμερα το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Για τον λόγο αυτόν, θα δώσουν το «παρών» αναγνωρισμένοι ομιλητές από πανεπιστήμια και επιστημονικούς φορείς των ΗΠΑ και της Ευρώπης».

Θεματολογία

Η πλούσια θεματολογία του, που απευθύνεται σε φαρμακοποιούς, γιατρούς, νοσηλευτές, φοιτητές και γενικά υγειονομικούς επιστήμονες, περιλαμβάνει θεματικές ενότητες όπως:
· «Φαρμακοεπαγρύπνηση: επιστημονική βάση της ασφάλειας των φαρμάκων»
· «Φαρμακοεπιδημιολογικές προσεγγίσεις μέσα από τον χώρο του φαρμακείου»
· «Συμμόρφωση ασθενών - Φαρμακευτικές υπηρεσίες»
· «Φαρμακοεπιδημιολογικά δεδομένα στην Κλινική Πράξη»
· «Φαρμακοοικονομία»
· Στρογγυλή τράπεζα: «Οικονομική κρίση στο σύστημα υγείας. Η περίπτωση των ορφανών φαρμάκων»
· Στρογγυλή τράπεζα: «Φαρμακοοικονομία - Ανάλυση ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς»

Ομιλητές
Κεντρικός ομιλητής του Συμποσίου θα είναι ο πλέον αναγνωρισμένος φαρμακοεπιδημιολόγος παγκοσμίως, Καθηγητής Brian Strom, από το Πανεπιστήμιο του New Jersey των ΗΠΑ.
Επίσης, θα συμμετάσχουν οι κ.κ.:
· Olaf Klungel, Καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, ο οποίος μεταξύ άλλων είναι από τους βασικούς συντελεστές ενός μεγάλου πανευρωπαϊκού προγράμματος του ΕΜΑ και της EFPIA, το IMI-PROTECT, που έχει ως σκοπό να βελτιστοποιήσει τις μεθόδους αξιολόγησης του οφέλους και του κινδύνου της χρήσης των φαρμάκων στην Ευρώπη.
· Jamie Wilkinson, φαρμακοποιός, διευθυντής επαγγελματικών σχέσεων της PGEU, υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για το κομμάτι των φαρμακευτικών υπηρεσιών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η ομιλία του θα αφορά στο πώς μπορεί να επεκταθεί ο ρόλος του φαρμακοποιού μέσω των υπηρεσιών και ένα εξοικονομηθούν πόροι από το σύστημα υγείας, βελτιώνοντας παράλληλα την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χρήσης των φαρμάκων.
Σε ό,τι αφορά στους Έλληνες ομιλητές, το «παρών» θα δώσουν έγκριτοι επιστήμονες τόσο από τον πανεπιστημιακό χώρο όσο και από τη βιομηχανία φαρμάκου και τους φορείς της Υγείας.