Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Το ΔΠΘ τιμά στην Αλεξανδρούπολη έναν κορυφαίο παγκοσμίως Ελληνα επιστήμονα

Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 και ώρα 18.30 θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ο διεθνούς φήμης Γενετιστής και Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης της Ελβετίας κ. Στυλιανός Ε. Αντωναράκης. Ο Καθηγητής κ. Αντωναράκης είναι παγκοσμίως πρωτοπόρος στη Μοριακή και Ιατρική Γενετική με εξέχοντα ρόλο στην χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και τη μελέτη της γενετικής αιτιολογίας του συνδρόμου Down αλλά και ασθενειών όπως η β-θαλασσαιμία.Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το Διεθνές Βραβείο Jerome Lejeune, με το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής και με το μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Με δική του πρωτοβουλία καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down.
Η αναγόρευση του τιμώμενου θα γίνει από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητή κ. Αθανάσιο Καραμπίνη και θα ακολουθήσει ομιλία του τιμώμενου με θέμα: «Γονιδιώματα, Εξέλιξη και Γονιδιωματική Ιατρική». Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Bιογραφικό Σημείωμα του τιμώμενου

Ο Δρ. Στυλιανός Ε. Αντωναράκης είναι Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γενετικής και Γονιδιωματικής iGE3 της Γενεύης. Είναι ένας από τους πρωτοπόρους επιστήμονες στο χώρο της Μοριακής Γενετικής και μελετά την σχέση μεταξύ γονιδιωματικής και φαινοτυπικής ποικιλότητας στον άνθρωπο. Το εργαστήριό του είχε πρωτεύοντα ρόλο στην χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος καθώς και στη λειτουργική του ανάλυση δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο χρωμόσωμα 21 το οποίο και ευθύνεται για το Σύνδρομο Down. Μάλιστα, με δική του πρωτοβουλία καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down (21 Μαρτίου).
Έχει ιδιαίτερα εκτεταμένο συγγραφικό έργο με περισσότερες από 650 δημοσιεύσεις και είναι συντάκτης της τελευταίας έκδοσης του κλασικού βιβλίου «Genetics in Medicine». Είναι ένας επιστήμονας με υψηλότατο κύρος διεθνώς του οποίου το έργο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο ISI, έχει περισσότερες από 51.000 ετεροαναφορές (h-index 107). Ο Δρ. Αντωναράκης έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γενετικής Ανθρώπου (ESHG, 2001-2002) και είναι Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα (HUGO, 2013-2016). Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2003) και έχει εκλεγεί στην Εταιρεία Ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (2006), και στην Αμερικάνικη Ακαδημία Ιατρών (2010). Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το Βραβείο Νέου Ερευνητή από την Αμερικάνικη Εταιρεία Παιδιατρικής Έρευνας (1984), με το Διεθνές Βραβείο Jerome Lejeune (2004), με το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής (2005) και με το μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας (2007).
Έλαβε πτυχίο Ιατρικής (1975) και διδακτορικό (1982) από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε την  ειδικότητά του στην Παιδιατρική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών και στη συνέχεια παρακολούθησε το Πρόγραμμα Ιατρικής Γενετικής των Δρ. Haig H. Kazazian και Δρ. Victor McKusick στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ (1980-1983). Μαζί με τον Haig Kazazian ίδρυσε το 1982 ένα από τα πρώτα εργαστήρια μοριακής διαγνωστικής στις ΗΠΑ. Το 1990 έγινε Καθηγητής Παιδιατρικής Γενετικής, Βιολογίας και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins ενώ το 1992 μετακινήθηκε στη Γενεύη ως Πρόεδρος του Τμήματος Γενετικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην κατανόηση της μοριακής βάσης των μονογονιδιακών αλλά και των σύνθετων γενετικών παθήσεων, όπως η β-θαλασσαιμία, η αιμορροφιλία και η τρισωμία 21. Περισσότεροι από 70 ταλαντούχοι νέοι επιστήμονες (υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδάκτορες) έχουν εκπαιδευτεί στο εργαστήριο του.

Είναι μέλος του Συμβουλίου Έρευνας του Ελβετικού Ιδρύματος Επιστημών και Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης για τη Γενετική του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας. Το ερευνητικό του εργαστήριο έχει λάβει χρηματοδότηση από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών καθώς και ιδρύματα όπως τα Gebert και Lejeune. Σήμερα, ασχολείται ερευνητικά με τη λειτουργική ανάλυση του γονιδιώματος, την επίδραση της γενετικής ποικιλότητας στην φαινοτυπική ποικιλότητα, τη μοριακή παθογένεση της τρισωμίας 21 και πολυπαραγοντικών χαρακτήρων, τον χαρακτηρισμό της λειτουργίας του συντηρημένου τμήματος του γονιδιώματος, τη διαγνωστική και την πρόληψη γενετικών νοσημάτων καθώς και τις κοινωνικές επιπτώσεις της έρευνας στους τομείς της Γενετικής και της Γονιδιωματικής.