Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016

Ραγδαίες οι εξελίξεις, αβέβαιο το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Ραγδαίες οι εξελίξεις σε ό, τι αφορά τη βιωσιμότητα, αλλά και το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, ύστερα από τη συνάντηση που έγινε την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομίας, στην οποία συμμετείχαν τόσο ο ίδιος ο υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, όσο η διοίκηση της βιομηχανίας, αλλά και αντιπροσωπεία των εργαζομένων της.
Την παραίτησή τους φέρονται ότι υπέβαλαν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ), τα τρία εκτελεστικά μέλη του συμβουλίου, και συγκεκριμένα οι Γιώργος Λάντζας, Κρίτωνας Τσικλιάς και Πέτρος Γιεμιντζής, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.
Ουσιαστικά, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μένει χωρίς εκτελεστικά μέλη. και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα εναπομείναντα μέλη του ΔΣ δεν προτίθεται να αναλάβουν τον συγκεκριμένο ρόλο, γεγονός που θα οδηγήσει σε εξελίξεις άμεσα τις επόμενες ημέρες ή ακόμα και ώρες. Διευκρινίζουμε ότι τα εναπομείναντα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έχουν τη δυνατότητα να συνεδριάσουν, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να υπογράψουν έγγραφα που απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο που ενέκρινε η πιστώτρια τράπεζα για το μέλλον και την πορεία της βιομηχανίας.
Σε κάθε περίπτωση, η αντικατάσταση των παραιτηθέντων θα γίνει άμεσα, αφού όπως μας επισημάνθηκε η διαδικασία που έχει αποφασιστεί να προχωρήσει για την ΕΒΖ πρέπει να τρέξει γρήγορα.
...........................

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Γιώργος Λάντζας χαρακτήρισε "δύσκολη" την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για τη χρηματοδότηση και το μέλλον της ΕΒΖ-υπενθυμίζεται ότι εμμένει στη θέση της για πώληση των εργοστασίων της βιομηχανίας στην Σερβία-, και μας είχε επισημάνει χαρακτηριστικά, "έχουμε να λάβουμε μια δύσκολη απόφαση, αφού η αποδοχή της πιθανόν να εγείρει και νομικές επιπλοκές για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων της ΕΒΖ, Χριστόδουλος Βαρκάκης, απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση χαρακτήρισε μεν «χρήσιμη» τη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο, αλλά όπως μας διευκρίνισε «υπάρχουν πολλά και καίρια αναπάντητα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν». Στο πλαίσιο αυτό, μας γνωστοποίησε ότι εντός των επόμενων ημερών θα γίνει και νέα συνάντηση στο υπουργείο.
Πάντως, ο ίδιος μας ξεκαθάρισε ότι όπως προέκυψε από τη συνάντηση, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει το σχέδιο που ενέκρινε και παρουσίασε η πιστώτρια τράπεζα, με πρώτη πράξη να αποτελεί την πώληση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία, που θα γίνει μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαρκάκης μας επισήμανε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για τη βιωσιμότητα και το μέλλον της βιομηχανίας και αυτό είναι κάτι που κατέστη σαφές σε διάφορα επίπεδα των συνομιλιών μας».
Πάντως, σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο αναφέρει ότι η υιοθέτηση και εφαρμογή του σχεδίου της πιστώτριας τράπεζας ανοίγει το δρόμο για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών -ύψους 8 εκατ. ευρώ για την καμπάνια του 2015- και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για μόνιμη και οριστική λύση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων με τη δραστηριότητα της ΕΒΖ, αλλά και την ίδια την βιομηχανία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «επειδή καταλαβαίνουμε ότι η διαδικασία θα τραβήξει για πολύ καιρό, πρέπει και όλοι να κατανοήσουν ότι βρισκόμαστε σε άθλια οικονομική κατάσταση. Για αυτό ζητάμε, εκτός της συνδεδεμένης-53 ευρώ/στρέμμα-που θα μας καταβληθεί τη Δευτέρα να μας εξοφλήσουν και το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης για την τριετία από το 2013. Πρόκειται για κοινοτικούς πόρους, που πρέπει να βρίσκονται στα ταμεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ας μας τα δώσουν».
Απαντώντας δε σε σχετική μας ερώτηση, ο κ. Μπογιαννίδης επισήμανε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες οι τευτλοπαραγωγοί συνεδριάζουν προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν, σε ό,τι αφορά τις νομικές διαδικασίες που προτίθενται να ακολουθήσουν, ώστε να μην χάσουν τα οφειλόμενα από την εταιρεία. Ταυτόχρονα, θα διεκδικήσουν και αποζημιώσεις για την φετινή καλλιέργεια τεύτλων, όπως μας υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ