Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Καλεσμένη από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας η Σωτηρία Μαραγκοζάκη

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας με τον τίτλο «Τετάρτη σε συνάντησα» θα βρεθεί αύριο Τετάρτη σαν κεντρική ομιλήτρια η δημοσιογράφος – συγγραφέας από την Αλεξανδρούπολη Σωτηρία Μαραγκοζάκη. Μαζί της ο Χάρης Μιχαλόπουλος, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ. Η εκδήλωση που θα γίνει στο κτίριο της Παλιάς Μουσικής Καβάλας στις 8μμ εντάσσεται σε αφιερωματικές βραδιές σε βιβλία και συγγραφείς.Οι δυο τους θα παρευρεθούν στην εκδήλωση με τις λογοτεχνικές τους ιδιότητες. Η μεν πρώτη ως συγγραφέας του «Ύπατου της Σμύρνης», ο δε δεύτερος παρουσιάζοντας την τρίτη ποιητική του συλλογή «Δεν έρχονται», τους οποίους συστήνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του τοπικού ΔΗΠΕΘΕ Θοδωρής Γκόνης.
Το δελτίο τύπου του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας:
Ο Χάρης Μιχαλόπουλος και η Σωτηρία Μαραγκοζάκη, έρχονται να μας συναντήσουν την Τετάρτη 20 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, στην Παλιά Μουσική.
Πόλεις. Σε χάρτες και φλέβες. Στατικές. Βιαστικές. Αέρινες. Με μπετό και μελάνι. Υπόγειες. Κουρασμένες σαν φυτό που γέρνει στο περβάζι. Ιπτάμενες. Βυθισμένες στο νερό. Φανταστικές. Βομβαρδισμένες. Ανολοκλήρωτες.
Καβάλα. Ερσιλία. Ρώμη. Χομς. Αλεξάνδρεια. Αρμίλα. Κομοτηνή. Καρχηδόνα.
Πόλεις που νανουρίζονται σε λιμάνια και ξυπνάνε σε παγωμένα οροπέδια. Που μεθυσμένες γελούν υστερικά τις νύχτες. Που στριμώχνονται σε βαλίτσες και μπόγους. Πόλεις που δεν ξέχασαν κι όλο φοβούνται εκείνο το ‘delenda est’ που κάποιος τούτη την ώρα σκέφτεται για κείνες.
Πόλεις. Πόλη. Λείπω.
Χάρης Μιχαλόπουλος

«Οι γυναίκες στη Σμύρνη πριν την καταστροφή του 1922»
Η Σμύρνη ήταν κοσμοπολίτισσα. Ήταν η πιο δυτικότροπη πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν μια πολυπολιτισμική, πολύγλωσση, πολύβουη και ερωτική πόλη. Για τις σμυρνιές έλεγαν ότι ενώ σε όλους τους τόπους προσέχει κανείς την όμορφη γυναίκα στη Σμύρνη προσέχει την άσχημη, επειδή ξεχωρίζει ανάμεσα στο πλήθος των όμορφων γυναικών! Πως ζούσαν οι γυναίκες της αστικής και μεσαίας τάξης και οι άλλες του μόχθου και του δωδεκάωρου μεροκάματου; Ποιες διανοούμενες της Σμύρνης – τις οποίες εκθείαζε ο Αδαμάντιος Κοραής για το υψηλό μορφωτικό τους επίπεδο- υπήρξαν ένθερμες οπαδοί της γυναικείας χειραφέτησης και πρωτοπόρες με τη ζωή και το έργο τους;
Σωτηρία Μαραγκοζάκη