Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Γαλάζιες Σημαίες: Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες στη Θράκη για το 2016

Του Γιώργου Πανταζίδη

Την τρίτη θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 50 χώρες, κατέλαβε η Ελλάδα, η οποία βραβεύθηκε φέτος με 430 «Γαλάζιες Σημαίες» για τις ακτές και εννέα σημαίες για τις μαρίνες. Σύμφωνα όμως και με αντίστοιχη έκθεση της Κομισιόν για τα ύδατα κολύμβησης το 97,2% των περιοχών στην Ελλάδα διαθέτει ύδατα κολύμβησης εξαιρετικής ποιότητας.Στη Θράκη ο συνολικός αριθμός των βραβευθέντων ακτών, είναι 11. Ο αριθμός στον Έβρο είναι ίδιος με πέρυσι (2), ενώ κατά μια ακτή περισσότερη είναι οι παραλίες με Γαλάζια Σημαία σε Ροδόπη και Ξάνθη.Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις «Γαλάζιες Σημαίες» φέτος βραβεύτηκαν σε όλο τον κόσμο 3.462 ακτές και 660 μαρίνες. Φέτος μάλιστα η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική.
Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί, διεθνώς, οικολογικό σύμβολο ποιότητας των ακτών και ως θεσμός ξεκίνησε το 1987. Προκείμενου να αποσπάσει μια ακτή Γαλάζια σημαία πρέπει να ικανοποιεί 33 κριτήρια ποιότητας, τα οποία σχετίζονται με την καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.Οι «Γαλάζιες Σημαίες» αποτελούν βασικό κριτήριο επιλογής των τουριστικών προορισμών από τα μεγάλα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού, γεγονός που σημαίνει πως η Ελλάδα, φέτος θα προσελκύσει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον.
Σε ό,τι αφορά την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για τα ύδατα κολύμβησης, που δημοσιεύτηκε χθες, καταδεικνύεται ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης βελτιωνόταν συνεχώς με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα το 96% των περιοχών κολύμβησης που τελούν υπό παρακολούθηση στην ΕΕ να πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές ποιότητας των υδάτων το 2015.

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ ΑΚΤΕΣ ΣΕ ΘΡΑΚΗ – ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΕΒΡΟΣ [2]
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δημοτική Πλαζ Αλεξ/πολης
Κυανή Ακτή

ΡΟΔΟΠΗ [4]
Δήμος Κομοτηνής
Αρωγή
Φανάρι/Ιουλία
Φανάρι/Camping
Μέση

ΞΑΝΘΗ [5]
Δήμος Τοπείρου
Μάγγανα
Εράσμιο
Δήμος Αβδήρων
Άβδηρα/Πόρτο Μόλο
Μυρωδάτο
Μάνδρα
ΚΑΒΑΛΑ [14]
Δήμος Θάσου
Μακρύαμμος
Χρυσή Αμμουδιά 2
Πευκάρι 2
Πρίνος/Δασύλιο 2
Δήμος Νέστου
Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 1
Δήμος Καβάλας
Μπάτης
Τόσκα
Καλαμίτσα
Περιγιάλλι
Δήμος Παγγαίου
Αμμόλοφοι
Νέα Ηρακλείτσα
Νέα Πέραμος
Σαρακήνα
Οφρύνιο/Τούζλα

Κριτήρια του Προγράμματος

Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής Ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και καθαρισμό. Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης. Συνεχής, τακτικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.
Β. Οργάνωση ακτής Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων στον υποχρεωτικό πίνακα ανακοινώσεων της κάθε ακτής. Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού. Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή. Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης. Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
Γ. Ασφάλεια επισκεπτών Παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη σχετική νομοθεσία, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες. Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο. Οργάνωση δραστηριοτήτων από τον διαχειριστή της ακτής, που να επιβεβαιώνουν και να υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.