Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Πάνω από 120 αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά ‘κοσμούν’ τη Σαμοθράκη

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Τα αποτελέσματα μίας ξεχωριστής έρευνας, που έγινε στη Σαμοθράκη και που μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τη βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τον πρωτογενή τομέα, παρέδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς στο δήμαρχο του νησιού Θανάση Βίτσα.Στο πλαίσιο του προγράμματος «Έρευνα και Περιγραφή της Αρωματικής και Φαρμακευτικής Χλωρίδας της Νήσου Σαμοθράκης» καταγράφηκαν περισσότερα από 120 αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Σαμοθράκης, ενώ στα 30 πιο σημαντικά έγιναν Εργαστηριακές Αναλύσεις για την ποσότητα και ποιότητα των περιεχόμενων αιθέριων ελαίων τους.
Η τεχνική έκθεση εντάσσεται στη στρατηγική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τον πρωτογενή τομέα. Αποτελεί προϊόν σύμβασης μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και εκπονήθηκε από την επιστημονική ομάδα της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας στην Ορεστιάδα σε συνεργασία με στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου.
Η τεχνική έκθεση, που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της έρευνας σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, θα είναι διαθέσιμη για χρήση από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, από ειδικούς και μη επισκέπτες του νησιού, επιστήμονες και μελετητές της Σαμοθράκης.
«Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά αποτελούν έναν ανανεώσιμο φυσικό πόρο, που παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερο οικονομικό ενδιαφέρον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διεθνώς ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και ταυτόχρονα ο σημαντικότερος παραγωγός αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Στην Ελλάδα οι επικρατούσες συνθήκες ευνόησαν την εμφάνιση μιας από τις πιο πλούσιες χλωρίδες με σημαντικό αριθμό αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών» σημειώνει σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Εβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.