Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

3,9 εκατομμύρια ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για νέο κλειστό Αλεξανδρούπολης

Του Γιώργου Πανταζίδη

3,9 εκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, εξασφάλισε με υπογραφή του υφυπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για την κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου στην Αλεξανδρούπολη.
Αυτή ήταν η είδηση της χθεσινής ημέρας, που έχει προκαλέσει συζητήσεις, σχόλια, έχει φέρει χαμόγελα και συγκρατημένη αισιοδοξία. Βέβαια, όσοι έχουν ανάλογη εμπειρία, θέλουν να κρατούν χαμηλούς τόνους, γιατίστην περίπτωση αυτή, ισχύει η φράση "πολλά έχουν δει τα μάτια μου" ή και "ήμουν νιος και γέρασα".
Υπήρχε και η τραυματική εμπειρία της φιέστας Γιαννακίδη, υπό την παρουσία Λαμπάκη στα γραφεία του Εθνικού προ τριετίας με την «εξαγγελία» ενός «φαραωνικού» έργου νέου κλειστού ύψους (όπως τότε είχε ειπωθεί) 18 εκ ευρώ που δεν είχε βάση και έμεινε στα χαρτιά.
Η αλήθεια είναι στην παρούσα φάση, φαίνεται να είναι διαφορετικά τα δεδομένα. Η Περιφέρεια ΑΜΘ μετά από εντατικές προσπάθειες τριών – τεσσάρων μηνών που έγιναν χωρίς τυμπανοκρουσίες, έπεισε το υπουργείο οικονομικών να το εντάξει μέσα σε πρόγραμμα εθνικών πόρων (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και να εξασφαλίσει τους πόρους για να προχωρήσει ένα έργο που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή.
Ένα νέο κλειστό γυμναστήριο με σύγχρονες προδιαγραφές, λειτουργικό που θα φτάνει σε χωρητικότητα τις 1000 με 1300 θέσεις και προβλέπεται να κατασκευαστεί στην περιοχή του Φυτωρίου δίπλα στο νέο κλειστό κολυμβητήριο, και όχι εντός του πάρκου Αλτιναλμάζη (Παρμενίωνα) όπως δήλωνε την Δευτέρα ο κ. Λαμπάκης.
Πλέον ζητούμενο και στοίχημα για όλους τους εμπλεκόμενους θα είναι οι χρόνοι που απαιτούνται για το έργο. Και εάν λάβουμε υπόψην την σχεδόν δεκαετία που χρειάστηκε για το κλειστό κολυμβητήριο, εάν συνυπολογίσουμε τον βραχνά της ελληνικής γραφειοκρατίας και τον χρόνο για τις προβλεπόμενες μελέτες – αρχικά θα επιχειρηθούν να γίνουν από τον δήμο και αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό θα προκηρυχθεί ανοιχτός διαγωνισμός – και τυχόν ενστάσεις, προσφυγές, συν τον χρόνο κατασκευής, τότε θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι.
Δια στόματος Λαμπάκη ακούσαμε για παράδοση το 2018 με 2019 αλλά η πράξη έχει δείξει άλλα. Μακάρι να διαψευστούν οι Κασσάνδρες και έναν τόσο χρήσιμο έργο να υλοποιηθεί στο διάστημα που θα προβλεφθεί και προγραμματιστεί. Σήμερα παντως, ο κ. Λαμπάκης θα συναντηθεί στην Αθήνα με τους ανθρώπους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με σκοπό «να προχωρήσει το θέμα με συγκεκριμένες ενέργειες και χρονοδιαγράμματα».
Παρόντες στην αίθουσα του Νομαρχείου όπου δόθηκε η συνέντευξη για την κατασκευή νέου κλειστού, ήταν εκτός του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Γ. Παυλίδη και του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Β. Λαμπάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Δ. Πέτροβιτς, ο οποίος έκανε λόγο για εξαγγελίες και επιθυμίες που γίνονται πράξεις, υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και άνθρωποι του αθλητισμού, ιδιαίτερα του ΜΓΣ Εθνικού .
Ο πρόεδρός του κ. Αυγερινός Μεσινέζης χαιρέτησε τις ανακοινώσεις, τόνισε την αναγκαιότητα του έργου για την πόλη και τον αθλητισμό της και σημείωσε ότι ο σύλλογος θα είναι στη διάθεση των αρχών για να στηρίξουν την επένδυση αυτή.