Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Οι βραβευμένες «Ατίθασες» προβάλλονται στον «Φλοίσβο»

Προβάλλεται έως και την Κυριακή 10 Ιουλίου (22.00), η ταινία «Ατίθασες», το πολυβραβευμένο σκηνοθετικό της ντεμπούτο, της γαλλοτραφούς Τουρκάλας Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν από την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης στο θερινό κινηματογράφο «Φλοίσβο». Στο πολυβραβευμένο σκηνοθετικό της ντεμπούτο, η γαλλοτραφής Τουρκάλα Εργκιουβέν, επιτυγχάνει να παρασύρει το κοινό σ' έναν σύγχρονο, απαραίτητο, φεμινιστικό διάλογο, με μια καλοστημένη και τραβηχτική ιστορία ενηλικίωσης. Πρόκειται για μια τρυφερή δραμεντί με δυνατή φεμινιστική φωνή για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη Τουρκία.
Η ταινία πρωτοπροβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών και αποτέλεσε την επίσημη υποβολή της Γαλλίας στα Όσκαρ του 2016. Απέσπασε το Βραβείο Κοινού στη Θεσσαλονίκη και στο Σικάγο, καθώς επίσης και το Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πέντε κορίτσια σε ένα μικρό χωριό της Τουρκίας στα παράλια του Βοσπόρου, αναγκάζονται σε κατ’ οίκον περιορισμό αφού οι θετοί κηδεμόνες τους θεωρούν πως φέρονται έκφυλα για τα δεδομένα της συντηρητικής κοινωνίας. Όλες τους έχουν επιθυμίες και αντιμετωπίζουν μια πραγματικότητα που τις βλέπει αποκλειστικά ως υποψήφιες νύφες. Αυτή που ξεχωρίζει, ωστόσο, είναι η μικρότερη από τις πέντε, η Lale, η οποία αρνείται να παραδοθεί και σχεδιάζει σταδιακά την απόδραση. Μια από τις ελάχιστες ταινίες που θίγουν το κρίσιμο θέμα της εγκατάλειψης των παλαιών αρχών όχι με τρόπο εκβιαστικό, αλλά αντιθέτως βιωματικό και τρυφερό, με ανάσες αισιοδοξίας, υπέροχη φωτογραφία και απλό, στρωτό σενάριο που υπονοεί περισσότερα απ’ όσα λέει.

ινφο
Ατίθασες / Mustang (Τουρκία, Γαλλία, Κατάρ, Γερμανία) παραγωγής του 2015
Σκηνοθεσία: Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν
Πρωταγωνιστούν: Ελίτ Ισκάν, Γκιουνές Σενσόι, Τουγκμπά Σουνγκούρογλου
Διάρκεια:97’
Είσοδος 3 (άνεργοι / φοιτητές / νεανικό), 4 (μέλη ΚΛΑ), και 5 ευρώ (όλοι οι υπόλοιποι).