Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Ισπανικά «Λουλούδια» στον Φλοίσβο

Προβάλλεται από σήμερα εως και  Τετάρτη 6 Ιουλίου από την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης στον θερινό σινεμά Φλοίσβο, η προβολή της ισπανικής ταινίας «Λουλούδια». Η ταινία αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Ισπανίας για τα Όσκαρ .
H Aνέ είναι μία 40χρονη σύζυγος, παγιδευμένη σ' ένα γάμο που δεν της προσφέρει πλέον τίποτα. Κάθε εβδομάδα, ένα μπουκέτο λουλούδια από κάποιον άγνωστο ομορφαίνει τη ζωή της, ξυπνά τα ένστικτά της και φυσικά προκαλεί τριγμούς στη σχέση της.
Μέσα από την αλληγορία των λουλουδιών, οι δημιουργικοί σεναριογράφοι και σκηνοθέτες Καράνιο και Γενάγα αποτυπώνουν εξαιρετικά εύστοχα την μεσογειακή ενοχή: μεγαλώνουμε σε οικογένειες που μας μαθαίνουν ότι η ζωή είναι υποχρέωση, ευθύνη. Ξεχνάμε την ομορφιά, ως υπέρτατη υποχρέωση στον εαυτό μας.
Ακολουθεί την Πέμπτη 7 Ιουλίου έως την Κυριακή 10 Ιουλίου, η ταινία «Ατίθασες», το πολυβραβευμένο σκηνοθετικό της ντεμπούτο, της γαλλοτραφούς Τουρκάλας Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν.Πέντε κορίτσια σε ένα μικρό χωριό της Τουρκίας στα παράλια του Βοσπόρου, αναγκάζονται σε κατ’ οίκον περιορισμό αφού οι θετοί κηδεμόνες τους θεωρούν πως φέρονται έκφυλα για τα δεδομένα της συντηρητικής κοινωνίας.Η ταινία αποτελεί έναν σύγχρονο, φεμινιστικό διάλογο, με μια καλοστημένη και τραβηχτική ιστορία ενηλικίωσης. Πρόκειται για μια τρυφερή δραμεντί με δυνατή φεμινιστική φωνή για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη Τουρκία. Η ταινία πρωτοπροβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών και αποτέλεσε την επίσημη υποβολή της Γαλλίας στα Όσκαρ του 2016. Απέσπασε το Βραβείο Κοινού στη Θεσσαλονίκη και στο Σικάγο, καθώς επίσης και το Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.