Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016

«Ο νόμος της αγοράς» από την Κ.Λ.Α. στον «Φλοίσβο»


Από την Δευτέρα έως και αύριο Τετάρτη 31 Αυγούστου θα προβληθεί η Γαλλική ταινία με τίτλο «Ο νόμος της αγοράς» σε σκηνοθεσία του Στεφάν Μπριζέ. Η ταινία απέσπασε βραβείο ερμηνείας στις Κάνες για τον σπαραχτικό Βενσάν Λιντόν, ο οποίος εντυπωσιάζει σε ένα ήπιων τόνων, αλλά ρεαλιστικό και στιβαρό δράμα στην παράδοση των αδελφών Νταρντέν. Μια απόλυτα επίκαιρη πολιτική δήλωση, διατυπωμένη με τη μέγιστη κινηματογραφική αποτελεσματικότητα.
Ο Τιερί είναι ένας άνθρωπος σαν τον οποιονδήποτε. Που με οχυρό τη σιγουριά της θέσης εργασίας του, είχε φτιάξει μια λιτή ζωή με ανέσεις στα μέτρα της μικροαστικής τάξης του και με την απόλυσή του είδε τον κόσμο να χάνεται κάτω από τα πόδια του, ήρθε αντιμέτωπος με την οικονομική κρίση και έγινε ένας από όλους τους σημερινούς άνεργους που επί χρόνια αγνοούσαν τον πραγματικό «νόμο της αγοράς», ο οποίος ορίζεται από καλογραμμένα βιογραφικά, ανταγωνιστικές επιδόσεις και μια κρατική μέριμνα που αδυνατεί να προστατεύσει τους αδύνατους, βυθίζοντάς τους σε έναν αδιάκοπο παραλογισμό επιβίωσης.

Το φιλμ του ΣτεφάνΜπριζέ είναι ένας συνεχής αγώνας διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ανθρωπιά και το άκαμπτο σύστημα, το ημερολόγιο μιας ζωής που τελικά καταλήγει να είναι το μεγάλο λογιστικό «λάθος» μέσα στον απάνθρωπο «Νόμο της Αγοράς».
Ο Μπριζέ εμπιστεύεται στον συγκλονιστικό και δίκαια βραβευμένο στις Κάννες, ΒενσάνΛιντόν το ρόλο ενός σύγχρονου υπερ-ήρωα τοποθετώντας τον στα καρέ ενός κόμικ που διαδραματίζεται δίπλα μας ή και ακόμη πιο κοντά μας και δεν φοβάται όχι μόνο να θέσει τα πιο καίρια ερωτήματα για την εποχή μας («είναι ο άνθρωπος η δουλειά που κάνει;», «μέχρι που μπορεί να φτάσει κανείς για να κρατήσει τη θέση εργασίας του;») αλλά και να δώσει τις πιο βαρυσήμαντες απαντήσεις.
Ένα διαχρονικά επίκαιρο φιλμ που μιλάει για την ανθρωπιά πίσω από κάθε οικονομική κρίση και χάρισε στον συγκλονιστικό Βενσάν Λιντόν το βραβείο ερμηνείας στο 68ο Φεστιβάλ Καννών.