Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις

Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι βάσεις από το Υπουργείο Παιδείας. Η αγωνία για χιλιάδες μαθητές τελειώνει. Πλέον πρέπει να θεωρούνται ως φοιτητές!!! Αρχικά είχε διαρρεύσει ως πιθανή ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων η σημερινήΔευτέρα 22. Όμως για διάφορους λόγους νέα πιθανή ημέρα είναι η Πέμπτη 25 Αυγούστου.
Μετά και την ανάλυση όλων των στατιστικών στοιχείων με τις βαθμολογικές επιδόσεις, αλλά και τις θέσειςπου διατίθενται σε κάθε τμήμα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ ξεχωριστά, οι εκτιμήσεις, λίγα 24ωρα πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, έχουν ως εξής:
Θα υπάρξει «σφαγή» για μία θέση στις ελάχιστες σχολές που οδηγούν απευθείας στο Δημόσιο, όπως οι Αστυνομικές και οι Στρατιωτικές.
Ο ανταγωνισμός θα χτυπήσει «κόκκινο» στα περισσότερα τμήματα που εδρεύουν σε μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς πολλοί υποψήφιοι δηλώνουν σχολές στο μηχανογραφικό με γνώμονα να εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Θα δημιουργηθούν ευκαιρίες εύκολης πρόσβασης σε αρκετά τμήματα, ακόμη και υψηλόβαθμα που εδρεύουν σε περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, λόγω της αναμενόμενης χαμηλής ζήτησης σε αυτά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Λόγω των χαμηλότερων επιδόσεων σε σχέση με πέρυσι, σε μία σειρά μαθημάτων, οι περισσότερες υψηλόβαθμες σχολές των πανεπιστημίων, όπως Πολυτεχνικές, Οικονομικές, Νομικές, Ψυχολογίας, θα καταγράψουν πτώση. Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση σε ομοειδή τμήματα περιφερειακών ΑΕΙ.
Αντιθέτως, την... ανηφόρα θα τραβήξουν οι σχολές που εντάσσονται στο 3ο επιστημονικό πεδίο (Ιατρικές, Κτηνιατρικές, Φαρμακευτικές, Οδοντιατρικές) εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στον αριθμό των αριστούχων για το συγκεκριμένο πεδίο.
Ανοδική πορεία θα έχουν και τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων, τα οποία οδηγούν στα λεγόμενα παραϊατρικά επαγγέλματα, όπως Φυσικοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Νοσηλευτικής κ.λπ.