Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Μπάρκας: Απαρχή μιας σειράς θετικών βημάτων το νέο θεσμικό πλαίσιο για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία

Σε κοινή δικτύωση και συνέργειες προχωρούν οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις(Κοιν.Σ.Επ)της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκαν στην Κομοτηνή, παρουσία του ειδικού συμβούλου στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιάννη Μπάρκα.
Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κύριος Μπάρκας χαιρέτισε τη συνεδρίαση του δικτύου των Κοιν.Σ.Επ. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, επισημαίνοντας ότι «η νέα εθνική στρατηγική για την κοινωνική οικονομία που θέλει να χαράξει το υπουργείο θα είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, από τις κατευθύνσεις που τίθενται κεντρικά μέχρι τις διεκδικήσεις και τις απαιτήσεις που έχει το πεδίο».

«Το θεσμικό πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που την επόμενη εβδομάδα εισάγεται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, θα αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς θετικών βημάτων για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας με υγιή και βιώσιμα χαρακτηριστικά», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο προσπαθεί να απαντήσεις στις προκλήσεις για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, θέτει τα όρια, φωτίζει γκρίζα σημεία του προηγούμενου νόμου και συνιστά μια ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση. Η διαφορά με ό,τι ίσχυσε μέχρι σήμερα θα είναι ότι, εφεξής φορέας της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας θα μπορεί να είναι κάθε νομικό πρόσωπο το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις που τίθενται στο νόμο.

«Δεν μας ενδιαφέρει απλά ποιος το κάνει, αλλά μας ενδιαφέρει πολύ πώς γίνεται, πώς αναπτύσσει ο καθένας τη νέα οικονομική του δραστηριότητα. Με αυτή την έννοια διάφορα νομικά σχήματα, συνεταιρισμοί ή ενώσεις και όχι μόνο οι Κοιν.Σ.Επ., θα μπορούν να θεωρούνται εγχειρήματα και φορείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας», ανέφερε ο κ. Μπάρκας. «Για μας η κοινωνική οικονομία αναπτύσσεται σε όλους τους παραγωγικούς τομείς, από όλους τους πολίτες και δεν περικλείεται μόνο σε προνοιακές πολιτικές. Και αυτό θέλουμε να είναι πάρα πολύ έντονο στο νέο θεσμικό πλαίσιο», κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, ο αγροτοδιατροφικός τομέας ήταν ένας από τους βασικούς πυρήνες της κοινωνικής οικονομίας και η παροχή υπηρεσιών διαφόρων ειδών ο δεύτερος. Τελευταία αναπτύσσονται καινούργια εγχειρήματα που έχουν να κάνουν με άλλου τύπου αντικείμενα όπου νέοι άνθρωποι με υψηλό επίπεδο γνώσεων επιλέγουν να οργανωθούν κλαδικά και να δημιουργήσουν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και μεταξύ αυτών παρατηρούνται σχήματα νέων μηχανικών, οικονομολόγων ή επιστημόνων της πληροφορικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ