Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Σοπράνο συγκλονίζει αφού σπάει την «σιωπή» που έχει επιβάλει ο στρατός στη Χιλή


Ένα φοβερό περιστατικό συνέβη στη Χιλή, την ώρα που μετά την ακραία κρατική καταστολή ο Πινιέρα έχει επιβάλει και απαγόρευση κυκλοφορίας και επιβολή πλήρους ησυχίας κατά την διάρκεια της νύχτας, διατάσσοντας τους πολίτες «να παραμείνουν ήρεμοι» και «στα σπίτια τους».Ένα βράδυ όμως δεν ήταν σαν όλα τα άλλα, αφού μία Σοπράνο «έσπασε» τη σιγή τραγουδώντας. Το τραγούδι που επέλεξε να τραγουδήσει ήταν το «Te recuerdo Amanda» του γνωστού Χιλιανού τραγουδοποιού που δολοφονήθηκε από το στρατό του Πινοτσέτ σε στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος για την αντροπή της κυβέρνησης του Αλιέντε το 1973.
Μόλις τελείωσε ολόκληρη η γειτονιά ξέσπασε σε χειροκροτήματα!
Σε μία άλλη γειτονιά του Σαντιάγο μια γυναίκα τραγουδά ένα άλλο τραγούδι «Para que nunca más en Chile»- Έτσι ώστε ποτέ ξανά στη Χιλή και ένας άλλος γείτονας την συνοδεύει με την κιθάρα του.
Αυτή είναι η Χιλή που εξεγείρεται για τα δεκάδες χρόνια εφαρμογής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εγκαθίδρυσε ο δικτάτορας Πινοτσέτ το 1973. Εξεγείρεται ενάντια στην υποβάθμιση της ζωή της και στη διαιώνιση των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων που οδηγεί την πλειονότητα των νοικοκυριών στη χώρα να μην μπορεί να υπομείνει το ολοένα αυξανόμενο κόστος ζωής. Εξεγείρεται όμως και ενάντια στην καταστρατήγηση των πολιτικών της ελευθεριών. Με ένα τραγούδι μέσα στην νύχτα, αψηφώντας μια απαγόρευση που τους θέλει σωματικά μακριά τον έναν από τον άλλο, αλλά πνευματικά και ψυχικά τους ενώνει.