Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Γιατί πραγματικά μεταναστεύουν οι νέοι Ελληνες;

Δεν φταίει μόνο η ανεργία και η κρίση. Τις αιτίες του brain drain ανατρέπει μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ

Τα δεδομένα για τις αιτίες που οδήγησαν περισσότερους από 427.000 Έλληνες στον δρόμο της μετανάστευσης από το 2008 μέχρι και το 2016, ανατρέπει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ του Λονδίνου. Σύμφωνα με του ερευνητές, το οικονομικό-βιοποριστικό και οι προοπτικές σταδιοδρομίας δεν ήταν οι μόνοι λόγοι που οδήγησαν στο brain drain.Η επιλογή των μορφωμένων και εξειδικευμένων Ελλήνων, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας με τίτλο The New Migration for Work Phenomenon: The Pursuit of Emancipation and Recognition in the Context of Work, υπήρξε ταυτόχρονα και μια μορφή διαμαρτυρίας ενάντια στις χρόνιες δυσλειτουργίες της ελληνικής κοινωνίας, οι οποίες οξύνθηκαν κατά τη διάρκεια της ύφεσης.

Επιλέγουν τη μετανάστευση αναζητώντας σεβασμό των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνθήκες δικαιοσύνης και αξιοπρεπούς εργασίας Περισσότεροι από 400.000 πολίτες εγκατέλειψαν την Ελλάδα από το 2008 έως το 2016, με περισσότερα από το ένα τρίτο αυτών να κατευθύνονται προς τη Γερμανία.
Το σύγχρονο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα αφορά νέους με υψηλή μόρφωση. Από το δείγμα της έρευνας, το 68,7% των ερωτηθέντων είναι κάτοχοι πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης, το 25% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου και το 1% κάτοχοι διδακτορικού τίτλου.

Το 37,58% των ερωτηθέντων που μετανάστευσαν είχαν ήδη απασχοληθεί στην Εκπαίδευση, το 16,78% ως μηχανικοί, το 8% στην Υγεία, το 4,7% στον τομέα του μάρκετινγκ και το 3,3% στα οικονομικά.
«Ακόμα και τα άτομα που υποτίθεται ότι είναι πιο προστατευμένα από την οικονομική κρίση, αφού διαθέτουν υψηλά προσόντα και μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια, επιλέγουν τη μετανάστευση αναζητώντας σεβασμό των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνθήκες δικαιοσύνης και αξιοπρεπούς εργασίας» λέει στα Νέα η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Βασιλοπούλου.

«Το 54% του δείγματος αναφέρει ότι θα μετανάστευε στη Γερμανία ακόμα και αν δεν υπήρχε οικονομική κρίση, γεγονός που ίσως τονίζει ακόμα περισσότερο τη σπουδαιότητα των κοινωνικοψυχολογικών και πολιτικών κριτηρίων στη μετανάστευση του συγκεκριμένου πληθυσμού και αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα ανασφάλειας για το μέλλον τους στην Ελλάδα».
Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μετανάστευση γίνεται μια μορφή χειραφέτησης σε περιόδους κρίσης και δείχνει ότι οι αντιλήψεις πρέπει να αλλάξουν για να κατανοήσουμε πλήρως τα κίνητρα πίσω από τη σύγχρονη μετανάστευση.

[Πηγή: www.doctv.gr]
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ