Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Δημόσια Υγεία: Η κατεδάφιση Νο 2


Με το που άλλαξε η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ σταμάτησαν να ασχολούνται με θέματα δημόσιας Υγείας. Από εκεί που προσπαθούσαν να βγάλουν πολιτικό ζουμί κάνοντας την τρίχα τριχιά, τώρα έχασαν εντελώς το ενδιαφέρον τους. Τα κοινωνικά δίκτυα, όμως, βράζουν.
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν καταγγελίες για τρεις νοσοκομειακές δομές που οδηγούνται σε διακοπή λειτουργίας. Ένα ολόκληρο νοσοκομείο δηλώνει αδυναμία να υλοποιήσει τον προγραμματισμό του, με αποτέλεσμα εγχειρήσεις να ματαιώνονται, ασθενείς να βρίσκονται στον αέρα και μια μεγάλη περιοχή της Αθήνας να μένει χωρίς κάλυψη. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα. Χημειοθεραπείες αναβάλλονται. Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κλείνουν.

Είναι προφανές ότι η ισορροπία που με τόσο κόπο και προσπάθεια κατάφερε να διασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση στη λειτουργία της δημόσιας Υγείας έχει ανατραπεί πλήρως μέσα στους τελευταίους επτά μήνες. Αλλά την ίδια στιγμή ο υπουργός Υγείας ετοιμάζεται να εξαγγείλει το σχέδιο για παραχώρηση νοσοκομειακών κλινικών σε ιδιώτες. Εκτός από αυτό, η μόνη δραστηριότητα που έχουμε δει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στον χώρο της Υγείας ήταν οι ρουσφετολογικοί διορισμοί στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Η Νέα Δημοκρατία, που κατέστρεψε τη δημόσια Υγεία την περίοδο των δύο πρώτων μνημονίων, με τους υπουργούς να δηλώνουν υπερήφανοι, έχει βαλθεί να μας γυρίσει στα πιο εφιαλτικά χρόνια της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας.

Αυτά είναι τα κατορθώματα του επιτελικού κράτους στην Υγεία. Όλοι ξέρουμε για ποιων το συμφέρον λειτουργεί αυτή η κατάσταση και δεν θα ήθελε κανείς ούτε να σκεφτεί ότι η απαξίωση προωθείται σκόπιμα.

Αλλά, αν τα κανάλια δεν δείχνουν το πρόβλημα, τότε πρόβλημα δεν υπάρχει. Αυτή είναι η βασική λογική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Από το κύριο άρθρο της «Αυγής»