Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Η αριστερά σώζει την τιμή των λαών για την Αγία Σοφία


Το αριστερό φιλοκουρδικό κόμμα HDP, η τρίτη πολιτική δύναμη στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, εκφράστηκε δημοσίως και έγινε έτσι το μοναδικό κοινοβουλευτικό τουρκικό κόμμα που εναντιώνεται στην κίνηση του Ερντογάν.
Η θέση του HDP αναφέρει πως “η Αγία Σοφία είναι μέρος της πολιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η μετατροπή της σε τζαμί είναι λάθος”.

Και καταλήγει: “Με την απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει γίνει μέρος της μηχανής προπαγάνδας του AKP. Η απόφαση αυτή πρέπει να αλλάξει τώρα”.
Την ίδια θέση υιοθετεί και η Ακαδημία Επιστήμης και Διαφωτισμού της Τουρκίας (BAA) δημοσίευσε μια περιεκτική έκθεση, τονίζοντας ότι το ιστορικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, πρέπει να παραμείνει μουσείο.
Στην έκθεσή της η ΒΑΑ, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας (TKP), περιλαμβάνονται ιστορικές και τεχνικές πληροφορίες σχετικά με το -ηλικίας 1500 ετών- μνημείο, ενώ επισημαίνονται και οι πολιτικές συζητήσεις σχετικά με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η διατήρηση της Αγίας Σοφίας ως του παλαιότερου κτιρίου της Κωνσταντινούπολης έγινε δυνατή χάρη στη μετατροπή της σε μουσείο το 1934, με απόφαση του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, του Κεμάλ Ατατούρκ. «Η Αγία Σοφία είναι ανάμεσα στα βασικά κοινά θρησκευτικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και πολιτικά σύμβολα της Κωνσταντινούπολης/Τουρκίας, της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης», αναφέρει η έκθεση.
«Οι συζητήσεις περί τζαμιού, όλες οι πολιτικές και προκλητικές ομιλίες στην Αγία Σοφία πρέπει να τερματιστούν αμέσως. Η Αγία Σοφία πρέπει να διατηρηθεί ως μουσείο, με καθολικές πρακτικές συντήρησης και αποκατάστασης που αφορούν τα πολιτιστικά αγαθά», καταλήγει η έκθεση της Ακαδημίας.
Πηγή: NEWS 24/7, 902