Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Κεραμέως … «Greek Statistics» vol 2

Κι ενώ γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί αναζητούν ακόμη τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα τω σχολείων, έπειτα και από τις επίσημες ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, σφοδρές αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει η δήλωση της υπουργού ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη πανελλαδικά είναι 17!

Ο ισχυρισμός της αυτός, ως απάντηση στο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για δραστική μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, προκάλεσε ειρωνικά σχόλια και αντιδράσεις. Αυτό συνέβη καθώς για να προκύψει ο εν λόγω μέσος όρος, η υπουργός συμπεριάλαβε από απομακρυσμένα μονοθέσια σχολειά, μέχρι τις «σαρδελοποιημένες» τάξεις των σχολείων στα μεγάλα αστικά κέντρα, με πάνω από 25 μαθητές, τα οποία, παρεμπιπτόντως, εμφανίζουν και το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων. Το υπουργικό «τρικ» ήταν τόσο φανερό, που προκάλεσε και σχετική ερώτηση, με την δημοσιογράφο να αναφέρει πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν 25 μαθητές σε μια τάξη, όταν με το ίδιο εμβαδόν στα καταστήματα θα επιτρέπονταν το πολύ 4-5 πελάτες.

«Η επιτροπή υπήρξε αυστηρή στο να περιορίσουμε τη διασπορά και προέβλεψε υποχρεωτική χρήση μασκας και 14 άλλα μετρα», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στο γιατί δεν έγινε δεκτή η πρόταση να οδηγηθούμε σε βάρδιες πρωί – απόγευμα: «Βλέπω συχνά να αναφέρεται γιατί όχι πρωίνη και απογευματινή βαρδια. Το αξιολογήσαμε και αυτό, αλλά αφενός έχουμε 17 μαθητές ανά τάξη κατά μέσο όρο και επίσης τι θα γινόταν με τους γονείς που θα έπρεπε να κρατάνε τα παιδιά εναλλάξ; Τρίτον δε θα επαρκουσε το εκπαιδευτικό προσωπικό, και βεβαίως το κόστος θα ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως!», ισχυρίστηκε.

Οι χιλιάδες μαθητές ωστόσο, που  θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι ούτε “μέσος όρος”, ούτε “αριθμοί” και “στατιστικές” στη λογιστική αντιμετώπιση της υγείας και της μόρφωσης, με την οποία λειτουργεί η κυβέρνηση. Είναι άνθρωποι με οικογένειες, που απαιτούν από την κυβέρνηση να αναλάβει τη δική της, κρατική ευθύνη.

Και για να καταλήξουμε …. 4 παιδιά ανά τάξη σε σχολεία στα Δίκαια … 24 – 27 σε αίθουσα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης …. τσουπ! Βγαίνει ο μέσος όρος της Κεραμέως (βεβαίως, βεβαίως). Ένα παράδειγμα φέρνουμε για να γίνουμε κατανοητοί

via rosa.gr