Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Ποινικοποιούν τις διασώσεις και συνεχίζουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις

Στρατής Ηλιάκης

Ένα ακόμη αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο ακροδεξιάς πολιτικής που ποινικοποιεί την αλληλεγγύη και τη διάσωση προσφύγων στη θάλασσα, υπερψηφίστηκε στις 03/09 από τους βουλευτές μόνο της Νέας Δημοκρατίας.
Την ανησυχία της για άρθρα του νομοσχεδίου είχε εκφράσει η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, καλώντας το ελληνικό κοινοβούλιο «να αναθεωρήσει τη νομοθετική πρόταση που βρίσκεται υπό συζήτηση, η οποία θα έθετε σοβαρά προσκόμματα στο έργο που επιτελούν ΜΚΟ στη θάλασσα –το οποίο σώζει ζωές– και στη δυνατότητά τους να παρακολουθούν πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Με απογοήτευση μαθαίνω ότι τα σχόλια και οι συστάσεις των εθνικών δομών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των ΜΚΟ εμπειρογνωμόνων σχετικά με την έλλειψη επαρκών εγγυήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ελήφθησαν υπόψη από τις ελληνικές αρχές».

Συγκεκριμένα, μεταξύ πολλών άλλων, το άρθρο 40 του νομοσχεδίου θέτει αυστηρούς περιορισμούς και προβλέπει ποινές φυλάκισης έως τρία έτη και χρηματικά πρόστιμα έως έξι χιλιάδες ευρώ σε αλληλέγγυες οργανώσεις ή και φυσικά πρόσωπα που διασώζουν ανθρώπους.

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος –ο διασώστης που επρόκειτο να τιμηθεί από την προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά υπήρξε τελικώς μπλόκο από την ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας– μίλησε στην «Εποχή» και σχολίασε το άρθρο 40: «Σαν τους κλέφτες βάλαν αυτή τη διάταξη, αφού είχε περάσει η δημόσια διαβούλευση. Δεν έχουν κανένα φραγμό πλέον, είναι ασύδοτοι. Μία ακόμη πράξη πολέμου ενάντια στους πρόσφυγες και τους διασώστες. Ποινικοποίηση της διάσωσης και της αλληλεγγύης. Αυτό είναι το νομοσχέδιο Μηταράκη».

Ο Ι. Αποστολόπουλος βίωσε την ίδια ακροδεξιά πολιτική και δύο χρόνια πριν, στην Ιταλία. «Τον Ιούνη του 2019, ο Σαλβίνι ποινικοποίησε τη διάσωση μεταναστών και έθεσε πολύ υψηλά πρόστιμα –και όχι μόνο– σε όποιον έμπαινε σε ιταλικά χωρικά ύδατα, μεταφέροντας “αταυτοποίητα πρόσωπα”, έτσι το έλεγε. Έκλεισε τα λιμάνια με μια διοικητική πράξη –με μια απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών– και μετά πέρασε τον νόμο για να έχει νομική κάλυψη. Τα πρόστιμα αυτά στην αρχή ήταν μέχρι 100.000 ευρώ και μετά το πήγε μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ για όποιο καράβι διέσωζε μετανάστες. Εμείς σπάσαμε τα μπλόκα. Αυτές οι πολιτικές σπάνε στη πράξη. Δεν γίνεται να δεχθούμε τον θάνατο των ανθρώπων για να χτίσει ο Σαλβίνι τη πολιτική του καριέρα. Γυρνούσαμε στην Ιταλία με πρόσφυγες και είχαμε πολεμικά πλοία μπροστά μας που δεν σε αφήναν να περάσεις στα ιταλικά χωρικά ύδατα. Αυτός ήταν και ο Σαλβίνι, αλλά δεν του βγήκε, κατέρρευσε μεγαλοπρεπώς το διάταγμα. Φάγαμε πρόστιμο, αλλά αθωωθήκαμε πανηγυρικά στα δικαστήρια. Το διάταγμα αυτό σήμερα είναι σε αχρηστία και έχει τροποποιηθεί από τη νέα κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τις μέρες που εισαγόταν το νομοσχέδιο στο ελληνικό κοινοβούλιο, στη Σάμο και τη Φολέγανδρο πραγματοποιούνταν νέες παράνομες επαναπροωθήσεις. Οι ενέργειες των ελληνικών αρχών έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Υπενθυμίζεται πως στις 29/08, η Κομισιόν αρνήθηκε χρηματοδότηση της ελληνικής ακτοφυλακής, με αιτιολογία τις κατηγορίες για παράνομες επαναπροωθήσεις.

Ο Ι. Αποστολόπουλος σχολίασε πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε «στη Φολέγανδρο οι πρόσφυγες δεν έφτασαν καν στη στεριά. Τους σταμάτησαν στη θάλασσα και τους μετέφεραν σε ένα σκάφος του λιμενικού. Κάποιοι πρόσφυγες πήδηξαν στη θάλασσα και έφτασαν μόνοι τους στο νησί για να γλιτώσουν. Οι ελληνικές αρχές όχι μόνο δεν τους μεταφέρουν –όπως οφείλουν να κάνουν– στην πλησιέστερη ακτή, αλλά τους ρυμουλκούν ξανά προς τα ανοικτά, προς άγνωστη κατεύθυνση».

Στη Σάμο οι άνθρωποι έφτασαν εξουθενωμένοι στο νησί. Υπέστησαν βίαιη αρπαγή από τις αρχές και αφαίρεση προσωπικών αντικειμένων. Ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 2000 FM και το δημοσιογράφο Γιάννη Νέγρη και κατήγγειλε την απαγωγή από ένστολους, την παράνομη αφαίρεση κινητών τηλεφώνων και όσων χρημάτων διέθεταν, την άρνηση παροχής ιατρικής βοήθειας σε μία γυναίκα που λιποθύμησε, την απομάκρυνση των προσφύγων με ένα λευκό βανάκι και τελικώς την εξαφάνισή τους. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, όλο αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια ντόπιων που είχαν σπεύσει να βοηθήσουν με τροφή και νερό τους πρόσφυγες.

Μιλώντας στην «Εποχή» ο Ι. Αποστολόπουλος ξεκαθάρισε πως όταν μιλάμε για επαναπροωθήσεις «μιλάμε για απαγωγές ανθρώπων. Μιλάμε για βάρκες που φτάνουν και οι άνθρωποι εξαφανίζονται, απαγάγονται από ένστολους με κουκούλες, τους μεταφέρουν σε κρυφά μέρη και την άλλη μέρα επιπλέουν στη μέση του Αιγαίου σε πλωτές σχεδίες. Πιάνουν και πετάν ανθρώπους στη θάλασσα με ένα μαζικό τρόπο. Το μόνο λιμενικό στον κόσμο που δημιουργεί ναυαγούς, αντί να διασώζει. Είναι αδιανόητο. Έχουν γράψει όλα τα μεγάλα διεθνή media για την Ελλάδα και το έγκλημα των ελληνικών αρχών στο Αιγαίο. Εδώ έρχεται το νομοσχέδιο να κουμπώσει, γιατί ουσιαστικά όλοι αυτοί που αποκαλύπτουν τα pushbacks της ελληνικής πλευράς, είναι οι οργανώσεις οι οποίες είναι στο στόχαστρο. Το νομοσχέδιο έχει ως στόχο να φιμώσει τους μάρτυρες, να τρομοκρατήσει τις οργανώσεις που δημοσιοποιούν τα εγκλήματα».

Οι διαρκείς καταγγελίες οργανώσεων και φυσικών προσώπων φανερώνουν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο δράσης των ελληνικών αρχών στο ζήτημα των παράνομων επαναπροωθήσεων.

«Όλοι οι πρόσφυγες που έχουν υποστεί pushbacks από την ελληνική πλευρά λένε ότι το πρώτο πράγμα που τους κάνουν οι λιμενικοί είναι να τους αφαιρέσουν κινητά, προσωπικά αντικείμενα και κάμερες. Σε αυτό εντάσσεται και η προσπάθεια τρομοκράτησης των ΜΚΟ. Είναι ένα κρατικό μυστικό, το οποίο πλέον δεν είναι μυστικό. Το κάνουν τόσο μαζικά, ξεδιάντροπα, στο φως της ημέρας [..] Αν προχωρήσουν οι δίκες, μιλάμε για πολύ σοβαρά εγκλήματα για όσους εμπλέκονται σε όλα αυτά», υποστήριξε ο Ι. Αποστολόπουλος αναφερόμενος και στην εν εξελίξει δίκη εναντίον της FRONTEX, με κατηγόριες παραβίασης των δικαιωμάτων δύο ανθρώπων – αιτούντων άσυλο (μιας γυναίκας και ενός ασυνόδευτου ανηλίκου) στη Λέσβο.

epohi.gr