Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

"Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει"

"Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει".
Το μόνο σχόλιο που βρίσκουμε, για την ανακοίνωση της Μητρόπολης Πειραιά, και, συγκεκριμένα, του «Γραφείου επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών» για τις εκδηλώσεις τιμής του κόσμου προς τον Μίκη Θεοδωράκη, είναι αυτό.
Σε ένα επιεικώς απαράδεκτο κείμενο, στηλιτεύονται οι εκδηλώσεις τιμής στο πρόσωπο του σπουδαίου συνθέτη από απλούς πολίτες, χαρακτηρίζοντάς τες ως «ανούσιες και υπέρμετρες», ενώ κατακεραυνώνεται και η επιθυμία του αποθανόντος να... μην στηθεί σταυρός και καντήλι στον τάφο του.
Ίσως, εδώ, η πρώτη πραγματική είδηση να είναι ότι, το 2021, υπάρχει κάτι που ονομάζεται «Γραφείο επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών». Αυτό, από μόνο του, καταδεικνύει τη γραφικότητα του πράγματος, εξάλλου.Στο δια ταύτα, όμως, με τέτοια κείμενα, το μόνο που καταφέρνουν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, είναι να αποδεικνύουν πόσο αποκομμένοι είναι από τα ανθρώπινα και πόσο αποστειρωμένοι παραμένουν απέναντι στo συλλογικό αίσθημα ενός λαού.
Δεν εκπλησσόμαστε. Μονάχα, μοιραία, ανατρέχουμε σε εκείνο τον στίχο του Μανώλη Αναγνωστάκη που λέει "Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει".