Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Πες και εσύ Σωτήρη...

Από την έκθεση-βόμβα Τσιόδρα-Λύτρα το σημαντικότερο στοιχείο δεν είναι αυτό για την πολύ αυξημένη θνησιμότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ (έως 87%). Όλοι ξέραμε ότι ο πρωθυπουργός μας είχε πει κάτι που ούτε παιδί της πέμπτης δημοτικού δεν θα το έλεγε.
Το στοιχείο της μελέτης που εκθέτει πολύ σοβαρά την κυβέρνηση είναι ότι το σύστημα κρασάρει μετά τις 400 διασωληνώσεις με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θνησιμότητα έως και 57% όσο ανεβαίνουμε πάνω από αυτό το νούμερο («με περισσότερους από 400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες»). Επίσης, τονίζουν ότι υπάρχει τεράστια ανισότητα στην ποιότητα περίθαλψης μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας, αλλά και μέσα στην Αττική.
Δηλαδή, οι εκατοντάδες ΜΕΘ που διατείνεται ότι έφτιαξε η κυβέρνηση είναι σε μεγάλο βαθμό πλασματικές. Αποτελούν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα με πολύ μειωμένη ουσιαστική δυνατότητα περίθαλψης βαρέως πασχόντων. Επιπλέον, από τη μελέτη επιβεβαιώνονται, εμμέσως πλην σαφώς, οι VIP ΜΕΘ και η σημασία πολιτικού μέσου, δεδομένου ότι δεν έχει καμία σύγκριση η περίθαλψη σε ΜΕΘ συγκεκριμένων νοσοκομείων της Αθήνας (πχ. Ευαγγελισμός, Σωτηρία) σε σχέση με της περιφέρειας ή ακόμη και του Πειραιά.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι οτι οι δύο ερευνητές αποκαλύπτουν πως είχαν προειδοποιήσει σε ανώτατο επίπεδο την πολιτική ηγεσία, δηλαδή, αν όχι τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τουλάχιστον τον υπουργό Υγείας. Προφανώς, αυτοί προτίμησαν την επικοινωνιακή διαχείριση παρά να σώσουν χιλιάδες ζωές ανθρώπων που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.
Ας ελπίσουμε ότι η "Ο" θα είναι "ήμερη".


Φοίβος Κλαυδιανός