Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

New York Times: «Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πια ορατή σε όλους»

Νέο άρθρο των New York Times, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα του σήμερα, με τίτλο: «Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πια ορατή σε όλους».
Η διαφθορά και η σύγκρουση συμφερόντων που ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν να καταπολεμήσει, όχι μόνο υπάρχουν ακόμη αλλά σε πολλές περιπτώσεις δείχνουν να έχουν συγκεντροποιηθεί και βαθύνει. Αντί το ελληνικό κράτος να αναδιαρθρωθεί, του έχουν βάλει μέικ-απ, το έχουν ντύσει μάνατζερ.
Επί δεκαετίες οι παρακολουθήσεις είναι πραγματικότητα στην Ελλάδα, αλλά επί Μητσοτάκη επεκτάθηκαν σε μία γραφειοκρατική διαδικασία χωρίς δυνατότητα καταλογισμού ευθυνών. Από τις πρώτες ενέργειές του ως πρωθυπουργός ήταν να πάρει υπό τον άμεσο έλεγχό του τις μυστικές υπηρεσίες.
Αμέσως μετά τροποποίησε την νομοθεσία ώστε να ορίσει διοικητή τους στέλεχος διεθνούς εταιρείας ασφαλείας. Από τότε, ο αριθμός των τηλεφώνων που παρακολουθούνται αυξάνεται σταθερά. Το τελευταίο έτος εγκρινόταν η παρακολούθηση 42 τηλεφώνων ημερησίως.
Πάνω από 15.000 ελληνικοί αριθμοί παρακολουθούνται ανά πάσα στιγμή. Είναι ένας αριθμός που προκαλεί δέος. Κι αν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις είναι θεωρητικά νόμιμες, η χρήση του Predator που έχει καταδικαστεί σαφώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι τελείως διαφορετικό.
Διαφθορά υπήρχε και προ Μητσοτάκη στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, έχει φτάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα η αντίφαση μεταξύ της Ελλάδας που ο Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι κυβερνά και αυτής της οποίας στην πραγματικότητα ηγείται.
Τον Μάιο στην ομιλία του στο Κογκρέσο, είπε ότι οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την αλαζονεία, τις ακρότητες και την υπερβολή τους χειρότερους εχθρούς της Δημοκρατίας. Η ερώτηση προς τον κ. Μητσοτάκη είναι: «Γιατί δεν το αντιλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο;»
Το άρθρο υπογράφει ο δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ, ο οποίος ζει στην Αθήνα και γράφει ρεπορτάζ για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.