Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Ηχηρό «όχι» στο ξενοφοβικό ν/σ Μακρόν για τη μετανάστευση

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις πόλεις της Γαλλίας την Κυριακή απαιτώντας από τον πρόεδρο Μακρόν να μην υπογράψει τη σκληρή νομοθεσία για τη μετανάστευση που φέρει το αποτύπωμα της ακροδεξιάς.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 75.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε όλη τη χώρα, με 16.000 διαδηλωτές να συμμετάσχουν στο Παρίσι. Το σκληρό αριστερό συνδικάτο CGT ανέφερε τον αριθμό των διαδηλωτών σε εθνικό επίπεδο σε 150.000. Η χρονική στιγμή των διαμαρτυριών ήταν κρίσιμη, καθώς έρχεται τέσσερις ημέρες πριν το Συνταγματικό Συμβούλιο αποφασίσει την Πέμπτη εάν όλα τα άρθρα του νόμου -που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο- είναι σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα.Το ξενοφοβικό νομοσχέδιο αφήνει περιθώρια στη Γαλλία ώστε να απελάσει αλλοδαπούς και καθιστά ακόμα πιο δύσκολο για τους μετανάστες να επωφεληθούν από μέτρα κοινωνικής πρόνοιας.
Τη διαμαρτυρία υποστήριξαν 200 προσωπικότητες από διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τεχνών και των συνδικάτων. Ο νόμος «γράφτηκε με την επιταγή των εμπόρων μίσους που ονειρεύονται να επιβάλουν στη Γαλλία το σχέδιό τους», έγραψαν οι υπογράφοντες το κάλεσμα για πορεία.
Ο Μακρόν υποστήριξε τον νόμο στο Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο. Η εφημερίδα Le Monde επικαλέστηκε πρόσφατα έναν ανώνυμο αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών που υποστήριξε ότι «μια καλή ντουζίνα» άρθρων θα μπορούσαν να καταργηθούν από το Συνταγματικό Συμβούλιο.
Ορισμένα άρθρα του νόμου καθιστούν δυσκολότερη τη μεταφορά μελών μεταναστευτικών οικογενειών στη Γαλλία. Για παράδειγμα, ένα άτομο που προσπαθεί να συναντήσει τη σύζυγό του θα πρέπει να επιδείξει γνώση της γαλλικής γλώσσας. Το Συνταγματικό Συμβούλιο είναι επίσης πιθανό να κρίνει αυστηρότερα τη λήψη κοινωνικών υπηρεσιών και στέγασης ή να θεσπίσει εκ νέου νόμο που καταργήθηκε το 2012 που καθιστά παράνομο για έναν αλλοδαπό να βρίσκεται στη Γαλλία χωρίς έγγραφα διαμονής.
Ο μεταναστευτικός νόμος αντικατοπτρίζει την πιο πρόσφατη προσπάθεια του Μακρόν να στρέψει την κυβέρνηση προς τα δεξιά, ιδίως ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου με την ακροδεξιά να περιορίζεται σε δημοτικότητα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
efsyn.gr