Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΗΠΑ: Η βιομηχανία εξόρυξης μετάλλων παραμένει ο Νο1 τοξικός ρυπαντής της χώρας

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Μητρώου Τοξικών Εκπομπών (Toxics Release Inventory- TRI) που δημοσιοποίησε η ΕΡΑ Στις 5/1/2012, η βιομηχανία εξόρυξης μετάλλων είναι η μεγαλύτερη πηγή τοξικών ρύπων στη χώρα, θέση που κρατάει σταθερά από το 1997 που υποχρεώθηκε για πρώτη φορά να αναφέρει τα τοξικά που παράγει.
Ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων ευθύνεται για το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των  τοξικών βαρέων μετάλλων και μεταλλοειδών, όπως:
•    το 96%  του αρσενικού
•    το 92% του υδραργύρου και
•    το 86% του μολύβδου, μεταξύ άλλων.
Υπάρχει ετήσια αύξηση 16% στη συνολική ποσότητα των τοξικών ρύπων που απελευθερώθηκαν στο περιβάλλον, την οποία η ίδια η ΕΡΑ αποδίδει στη βιομηχανία εξόρυξης μετάλλων ( διαφοροποιήσεις στη σύσταση των μεταλλευμάτων).
Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία:
•    Το 41%  του συνόλου των τοξικών εκπομπών στις ΗΠΑ προέρχονται από τη βιομηχανία εξόρυξης μετάλλων.
•     Σε απόλυτα νούμερα, η μεταλλευτική βιομηχανία παρήγαγε 43% περισσότερους τοξικούς ρύπους σε σχέση με το 2009.
•    Στην Πολιτεία της Νεβάδα, με τα πολλά μεγάλα μεταλλεία, η συνολική αύξηση των τοξικών ρύπων από το 2009 δεν ήταν 16%, αλλά 161%!!! Η εξόρυξη μετάλλων ευθύνεται για το 98% αυτών των τοξικών ρύπων!
•    Μόνο ένα μεταλλείο, το μεταλλείο χαλκού Kennecott στη Γιούτα (φωτογραφία), εξορύσσει καθημερινά 188.000 τόνους μεταλλεύματος και 340.000 τόνους στείρων!
Αλλά ίσως οι πιο σημαντικές τοξικές εκπομπές είναι εκείνες που δεν περιλαμβάνονται στο TRI γιατί, όπως εξηγεί η ανάλυση της ΕΡΑ, η η βιομηχανία εξόρυξης μετάλλων άσκησε μήνυση και πέτυχε να εξαιρεθούν οι περισσότερες από τις τοξικές ουσίες στα “στείρα” υλικά. Έτσι, ξεκινώντας από το έτος αναφοράς 2002, περισσότερο από το ένα τρίτο των τοξικών ουσιών που παράγει η βιομηχανία δεν αναφέρονται, αν και  εξακολουθούν να απελευθερώνονται στο περιβάλλον κάθε χρόνο.

ΠΗΓΕΣ: Earthworks , Μineweb , Salt Lake TribuneGreenbiz.com

antigoldgreece.wordpress.com