Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Εκχώρηση των ελληνικών δημοσιονομικών σε ευρωπαίο επίτροπο;

 Επιβεβαιώνει την ύπαρξη πρότασης για την τοποθέτηση «εντεταλμένου προϋπολογισμού» στην Ελλάδα το Βερολίνο, χωρίς ωστόσο να παραδέχεται ότι πρόκειται για γερμανικό σχέδιο. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο, υποστηρίζει η Αθήνα. Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρουν στη Deutsche Welle, ότι «πράγματι συζητείται αυτό το ενδεχόμενο στα πλαίσια του Eurogroup στις Βρυξέλλες».
Όπως δήλωσαν, αιτία για την πρόταση να εκχωρήσει η Ελλάδα τον έλεγχο των δημοσιονομικών της είναι τόσο η πρόσφατη προφορική ενημέρωση της Τρόικα στους υπουργούς Oικονομικών της ευρωζώνης για την «ανεπαρκή» πορεία των μεταρρυθμίσεων στην χώρα, όσο και η αίσθηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες, ότι συνεχώς οι εταίροι διατυπώνουν «παράπονα» έναντι της Αθήνας.
Προηγουμένως και σύμφωνα με τους Financial Times και το Reuters, στην κατοχή των οποίων περιήλθε αντίγραφο της γερμανικής πρότασης, σε αντάλλαγμα για το δεύτερο πακέτο διάσωσης των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Γερμανία ζητεί από την Ελλάδα την εκχώρηση της κυριαρχίας στη δημοσιονομική πολιτική. Ένας επίτροπος δηλαδή που θα οριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορεί να ασκεί βέτο σε αποφάσεις επί των δημοσιονομικών που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, εφόσον αυτές δεν συνάδουν με τους στόχους που θέτουν οι διεθνείς πιστωτές.
«Ενώπιον της απογοητευτικής μέχρι σήμερα προσαρμογής της, η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μια εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό κλιμάκιο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση, επιδιώκοντας έτσι μια «πρωτοφανή επέκταση του ελέγχου της ΕΕ επί ενός κράτους μέλους», όπως σχολιάζουν οι Financial Times.
Ο επίτροπος, που θα οριζόταν από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, θα αναλάμβανε την ευθύνη εποπτείας όλων των μεγάλων τομέων δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης.
Επίσης, η Αθήνα θα υποχρεωνόταν, σύμφωνα με την πρόταση των Γερμανών, να θεσπίσει νόμο που θα δεσμεύει μόνιμα τα κρατικά έσοδα προς εξυπηρέτηση του χρέους «κατά πρώτιστο». Ένας τέτοιος νόμος θα βεβαίωνε τις αγορές και τους πιστωτές ότι δε θα υπάρξει πτώχευση στο μέλλον, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
«Υπάρχουν εσωτερικές συζητήσεις στο Eurogroup και προτάσεις, μία εκ των οποίων προέρχεται από τη Γερμανία, για το πώς θα αντιμετωπίζονται με εποικοδομητικό τρόπο προγράμματα στήριξης που βρίσκονται παρατεταμένα εκτός στόχων, για το εάν αυτό θα μπορεί να αγνοηθεί ή εάν πρέπει να πούμε "ως εδώ"» ανέφερε πηγή στο Reuters.
Η ίδια πηγή δήλωσε ότι σύμφωνα με προτάσεις, ευρωπαϊκοί θεσμοί που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβουν «συγκεκριμένες αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων» για τη δημοσιονομική πολιτική. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμη αυστηρότερο μέσω εξωτερικής τεχνογνωσίας» συμπλήρωσε η πηγή.
Το γερμανικό σχέδιο φέρεται να διανεμήθηκε στους αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης που απαρτίζουν τη λεγόμενη «ομάδα εργασίας του ευρώ» το απόγευμα της Παρασκευής.
  Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμού επιτρόπου για την Ελλάδα εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο και πρότεινε μάλιστα ταυτόχρονα ίδρυση Τράπεζας Στήριξης για την Ελλάδα, η οποία θα χορηγεί δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αθήνα: Δεν το συζητάμε καν

Απορρίπτει τα σενάρια περί «Επιτροπείας της Ελλάδας» τα οποία δημοσιεύονται σε μερίδα του διεθνούς Τύπου το ΠΑΣΟΚ και μέσω του εκπρόσωπου Τύπου του Κινήματος, Πάνου Μπεγλίτη, δηλώνει ότι «αν ισχύουν τα δημοσιεύματα, θα πρέπει να αποκρουστεί οποιαδήποτε ιδέα και πρόταση περί "επιτρόπων" στην Ελλάδα».
  Ο Π. Μπεγλίτης αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι «η συνεργασία με τους κοινοτικούς μας εταίρους βασίζεται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26-27 Οκτωβρίου και στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ή χώρα μας, μετά τη σαφή απόρριψη των προσπαθειών εταίρων για «επιτρόπους» και «κηδεμονία», στις οποίες είχαν, τότε, αντιταχθεί ο Πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου και η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ».
  «Αν ο επίτροπος γίνει αναγκαίος για την πλουτοκρατία, θα τον δεχτούν. Όμως, με ή χωρίς επίτροπο, το έγκλημα σε βάρος του λαού είναι προαποφασισμένο από τη συγκυβέρνηση, την ΕΕ, τον ΣΕΒ και γενικά την πλουτοκρατία» δηλώνει το ΚΚΕ και προτρέπει: «Ο λαός θα γίνει κυρίαρχος μόνο αν πάρει στα χέρια του τις μεγάλες επιχειρήσεις και αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ με τη δική του εξουσία».
 «Οι απαιτήσεις της Τρόικας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας του PSI, που έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να καταστήσει βιώσιμο το χρέος, ξεπερνούν κάθε όριο λογικής» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως «δεν πρόκειται για νέα μέτρα, αλλά για σχέδιο λεηλασίας της χώρας και εκχώρησης της κυριαρχίας της στην ευρωπαϊκή τραπεζοκρατία και στη διεθνή τοκογλυφία».
Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και ο πρωθυπουργός περιορισμένης θητείας που επέλεξαν προ διμήνου να παρακάμψουν τη λαϊκή κατακραυγή, δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση να υπογράψουν στο όνομα όλων των Ελλήνων, την καταδίκη της χώρας» και «η μόνη επιλογή εθνικής ευθύνης που τους έχει απομείνει είναι, σήμερα κιόλας, να αποφασίσουν την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, μέσα στο Φλεβάρη».
  Την αντίδραση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, προκάλεσαν οι πληροφορίες για την ύπαρξη πρότασης της Γερμανίας σχετικά με τον διορισμό επιτρόπου στην Ελλάδα. Ο Φ. Κουβέλης, σε δήλωσή του, αναφέρει ότι «από ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης επιδιώκεται να τεθεί η χώρα σε επιτροπεία, τροφοδοτώντας έτσι λαϊκιστικές και επικίνδυνες επιδιώξεις για έξοδο της χώρας από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή» και τονίζει ότι «τα μέτρα που αξιώνει η τρόικα για μείωση μισθών, η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, η μείωση των επικουρικών, η χωρίς όφελος του δημοσίου ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η όσο- όσο πώληση επιχειρήσεων του δημοσίου, πρέπει να αποκρουστούν».

tvxs.gr