Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Πολικές θερμοκρασίες έρχονται στον Έβρο

Τις πιο κρύες ημέρες του φετινού χειμώνα προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για την εβδομάδα που ξεκινά. Πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, αναμένεται τις επόμενες ώρες λόγω της μεταφοράς ψυχρών αέριων μαζών από τα ανατολικά.
Το σκηνικό του καιρού θα επιδεινωθεί από τη Δευτέρα, με πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάσουν έως και τα 9 μποφόρ. Σε πολλές περιοχές ο υδράργυρος θα πέσει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, ενώ στον Έβρο έως και την Τετάρτη θα σημειωθούν πολικές θερμοκρασίες. 
Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα και την Τρίτη, ενώ ισχυρός θα είναι ο παγετός κυρίως τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και τις Σποράδες αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα. Στην υπόλοιπη χωρά προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί κυρίως τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά.
Την Τετάρτη στην ανατολική ηπειρωτική αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως τη νύχτα και το πρωί τοπικά θα είναι ισχυρός στα ηπειρωτικά.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ορεινά, αρχικά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας χωράς και βροχές στα υπόλοιπα. Βαθμιαία οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και νότια θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Στα βόρεια βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει βαθμιαία άνοδο. Παγετός όμως θα σημειωθεί κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Στον Έβρο

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες για πόλεις του Έβρου (σύμφωνα με το meteo.gr)

Δευτέρα
Αλεξανδρούπολη -5 … -8
Σουφλί -6 … -9
Ορεστιάδα -6 … -9
Σαμοθράκη -1 … -4

Τρίτη
Αλεξανδρούπολη -4 … -10
Σουφλί -6 … -10
Ορεστιάδα -6 … -10
Σαμοθράκη -3…-6

Τετάρτη
Αλεξανδρούπολη -4 … -7
Σουφλί -6 … -9
Ορεστιάδα -5 … -9
Σαμοθράκη -3…-6