Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Κομοτηνή : Οι διεδικήσεις της ΚΕΔΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Την ανάγκη να θωρακισθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέναντι στις συνέπειες της κρίσης, να διασφαλισθεί η διοικητική μεταρρύθμιση, να δοθεί υποστήριξη στις τοπικές κοινωνίες και να συμβάλλει η Τ.Α. στην αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας τόνισαν οι σύνεδροι στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στην Κομοτηνή που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αγγελιοφόρου, η ΚΕΔΕ απαιτεί να κατοχυρωθεί νομοθετικά η χορήγηση των 450 εκατ. ευρώ για τα οποία δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός. Ζητείται να υπογραφούν οι υπουργικές αποφάσεις για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και τους πόρους της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2012, και η μηνιαία τακτική καταβολή τους.
Σε ότι αφορά ειδικά τους ΚΑΠ ζητείται η οριζόντια κατανομή τους για προνοιακά επιδόματα, «Βοήθεια στο Σπίτι», μεταφορά μαθητών και μισθώματα σχολικών μονάδων. Η ΚΕΔΕ ζητά να περάσουν στην αρμοδιότητα των δήμων οι λαϊκές αγορές, τα λιμενικά ταμεία και η εκπροσώπηση της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στα νοσοκομεία και τους Οργανισμούς Λιμένων. Επίσης, ζητά την αποτελεσματική ανάμειξη της Τ.Α. στις διαδικασίες οργάνωσης, στελέχωσης, διάρθρωσης και λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων.
Σε ότι αφορά το Ελεγκτικό Συνέδριο, ζητά να τακτοποιηθούν άμεσα τα θέματα που αφορούν τον προσυμβατικό έλεγχο των δανειακών συμβάσεων των δήμων με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για το οποίο ζητείται επιπλέον να ενισχυθεί η ρευστότητά του με μεταφορά πόρων από το Πράσινο Ταμείο. Στη συνέχεια ζητείται η μετεξέλιξη του δεσμευμένου για την Τ.Α. κομματιού της Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοτική Τράπεζα της Τ.Α..
Για το ΕΣΠΑ, ζητείται η αναθεώρησή του και η ενίσχυση της συμμετοχής της αυτοδιοίκησης προκειμένου να κατασκευασθούν και να λειτουργήσουν κοινωνικές υποδομές -κυρίως παιδικοί σταθμοί, να ενισχυθούν δράσεις για την υποστήριξη κοινωνικά ευπαθών ομάδων. Σε ότι αφορά την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ ζητείται η συμμετοχή της Τ.Α.., αλλά και να δοθεί έμφαση στην αναθεώρηση στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση», των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, διαχείρισης αποβλήτων και προστασίας του περιβάλλοντος.
Σχετικά με το προσωπικό των δήμων ζητείται η επαναφορά του καθεστώτος πρόσληψης προσωπικού για ανταποδοτικές υπηρεσίες, η επαναφορά του καθεστώτος των ημερομισθίων και η άμεση κάλυψη των θέσεων των βρεφονηπιακών σταθμών. Επίσης ζητείται να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση με επιστημονικό προσωπικό των δήμων που δεν έχουν τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες.
Για να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα προβλήματα των νησιωτικών και ορεινών περιοχών ζητείται να δημιουργηθεί υποστηρικτικός μηχανισμός κατ' εφαρμογή του σχετικού άρθρου 101 του Συντάγματος. Τέλος ζητείται η ένταση της προσπάθειας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΕΔΕ

Στους ψήφισμά τους οι Σύνεδροι της ΚΕΔΕ
Απαιτούν:
1.    Τη νομοθετική κατοχύρωση των 450 εκ. €, ποσό με το οποίο, δεσμεύτηκε ο κύριος Πρωθυπουργός να καλύψει το «λάθος» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στον υπολογισμό των νομοθετημένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενσωμάτωση του ποσού αυτού στο δωδεκατημόριο.
2.    Την υπογραφή των ΚΥΑ για ΚΑΠ 2011 – 2012 και ΣΑΤΑ 2012.
3.    Την εξασφάλιση του ύψους και των μηνιαίων ροών του δωδεκατημορίου
4.    Την κατανομή της δόσης των παρακρατηθέντων, ύψους 214 εκ €, που σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να κατανεμηθούν στους δήμους πριν από την 31η Ιανουαρίου 2012.
5.    Τον ορισμό διακριτών  οριζόντιων γραμμών στην κατανομή των ΚΑΠ για προνοιακά επιδόματα, «Βοήθεια στο Σπίτι», Μεταφορά Μαθητών και Μισθώματα Σχολικών Μονάδων, με τακτικό και σαφώς προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα κατανομής.
6.    Την εξασφάλιση των νομοθετημένων πόρων που προορίζονται για τη ΣΑΤΑ και άμεση κατανομή της πρώτης δόσης.
7.    Τη μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων των Λαϊκών Αγορών στους δήμους.
8.    Τη δημιουργία υποστηρικτικού μηχανισμού για τους μικρούς, κυρίως ορεινούς και νησιώτικους, δήμους και την εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγματος.
9.    Τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση με επιστημονικό προσωπικό των δήμων που δεν έχουν τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες.
10.    Την ένταση της προσπάθειας για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων, με παράλληλη δημιουργία ενός ευέλικτου και διαμορφωμένου στις ιδιαιτερότητες τους θεσμικού πλαισίου και ενός σύγχρονου χρηματοπιστωτικού οργανισμού που θα προσφέρει προϊόντα και ανταγωνιστικές λύσεις.
11.    Τη μετεξέλιξη του δεσμευμένου κομματιού του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοτική Τράπεζα.
12.    Την αποτελεσματική ανάμειξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις διαδικασίες οργάνωσης, στελέχωσης, διάρθρωσης και λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων.
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, επιβεβαιώνεται η πάγια θέση της ΚΕΔΕ για τη θεσμοθέτηση Φορολογικής Αποκέντρωσης, χωρίς νέους φόρους και ισχυρό αναδιανεμητικό μηχανισμό.
Σε ότι αφορά τον αναπτυξιακό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Συνέδριό μας απαιτεί την ουσιαστική ενεργοποίησή της στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και απασχόλησης.

Για τους λόγους αυτούς διεκδικούν:
  •  Τη συμμετοχή των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προετοιμασία της αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, με κατεύθυνση τη διεύρυνση των πόρων του ΕΣΠΑ για τους δήμους, ιδιαιτέρως εκείνων που αφορούν σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, όπως κατασκευής έργων κοινωνικών υποδομών και συνέχισης και διεύρυνσης των κοινωνικών προγραμμάτων (καταπολέμηση της ανεργίας, στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού μέσα από δράσεις κοινωνικής πολιτικής κλπ) των ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση» και σε δράσεις εναλλακτικών μορφών ενέργειας, διαχείρισης αποβλήτων και προστασίας περιβάλλοντος.
  • Την αξιοποίηση όλων των «διευκολύνσεων» που παρέχονται μέσα από την Τεχνική Βοήθεια του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να υπάρξει μηχανισμός στήριξης των δήμων τοπικά (πχ με ομάδες επιτόπιας υποστήριξης της ΜΟΔ).
  •  Τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Α.Κ.Σ.Ι.Α. τουλάχιστον με 2 εκπροσώπους και τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΚΕΔΕ στην ομάδα διοίκησης του προγράμματος.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκφράζει την ετοιμότητά της να ανταποκριθεί με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του προγράμματος εκτέλεσης μικρών και μεσαίων τεχνικών έργων μέσω της αυτεπιστασίας (Α.Κ.Σ.Ι.Α.), που θα πραγματοποιηθεί από πόρους του ΟΑΕΔ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μπορεί να απασχολήσει στην ολοκλήρωσή του (τετραετία) μέχρι 120.000 ανέργους.